Voorbereiding voor training van de paarden.
Voorbereiding voor training van de paarden.

Edwin van der Graaf met vierspan naar Europees kampioenschap in Hongarije

Algemeen

OUDDORP - Na drie succesvolle kwalificatiewedstrijden in Kronenburg, Maasdijk en Valkenswaard slaagde Edwin van der Graaf, sinds 2020 samen met Anne van Dijk eigenaar van Paardensportcentrum De Dijkgraaf aan de Hofdijksweg in Ouddorp, er met zijn vierspan in een plaatsje te veroveren in de Nederlandse afvaardiging naar het Europese Kampioenschap in Budapest (Hongarije). Daar komen in de eerste week van september 6 Nederlandse equipes aan de start, die individueel en in landenteamverband om de hoogste eer gaan strijden. Voor Edwin v.d. Graaf is het de tweede keer dat hij aan dit prestigieuze evenement mag deelnemen.

Door Jaap Ruizeveld

Edwin reist eind augustus met zijn team en 5 goed getrainde paarden naar Hongarije om daar in de onderdelen dressuur, marathon en vaardigheid aan de start te staan. Dat er 5 paarden meegaan voor de vierspan is te verklaren door de mogelijkheid die er is om te wisselen. Zie het als een vaste groep met een reserve. Dat vereist dat alle 5 paarden in de training (met minstens één uur per dag per paard) naar een gelijk prestatieniveau zijn en worden begeleid. In totaal komen er in Budapest rond 60 sterke formaties uit een groot aantal Europese landen opdraven. Het EK is over 4 dagen verdeeld en begint met een keuring door de jury. Dan wordt in feite de top fitheid van de paarden beoordeeld. Is Edwin er klaar voor? “Ja hoor, maar de concurrentie is niet te onderschatten. Een plaats in de middenklasse kan haalbaar zijn”.

Eigen baas

“Er is de afgelopen anderhalf jaar, door covid-19 met lockdowns en RIVM-maatregelen, veel gebeurd en ook weer niet,” vertelt Edwin in de kantine van het Paardensportcentrum De Dijkgraaf. Samen met Anne van Dijk lukte het in 2020 de financiering toch nog rond te krijgen, om na 4 jaren huur het centrum in eigendom over te nemen. Dat was een gewenste opsteker. Eigen baas zijn. Maar waar heel veel bedrijven en sectoren mee te maken kregen, was dat ook bij ons bezoekers en deelnemers wegbleven en het geruime tijd niet mogelijk was om inkomsten te verwerven uit rijlessen en uit de onderdelen zoals manege en kantine. Niet alles viel weg, want uiteraard bleef de verzorging van de paarden overeind.”

Blik vooruit

“Maar wij hebben de zwarte periode overleefd en met enige steun van de gemeente, van individuele personen en support uit acties, kunnen wij de blik weer richten op betere tijden. De lessen zijn gestart en wij hopen dat er voor de komende maanden geen extra beperkingen meer volgen. Want nog een winter zonder mogelijkheden voor de gebruikelijke activiteiten zou voor het Paardencentrum in Ouddorp financieel en commercieel heel pijnlijk zijn. Daarom is het fijn dat wij ons nu kunnen richten op een topper als het Europees Kampioenschap voor vierspannen begin volgende maand en op het weer geplande Najaar-spektakel op zaterdag 25 september op ons eigen terrein aan de Hofdijksweg. Met of zonder toeschouwers? Op dit moment weten we nog niet wat dan wordt toegestaan of mogelijk is. We zijn optimistisch gestemd dat velen weer kunnen genieten van dit aantrekkelijke evenement,” zegt Edwin van der Graaf.

Kwalificatiewedstrijd van Edwin van der Graaf in Valkenswaard (foto Anne van den Burg)