Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Funny Farm van Marcus en Judith Attinger met alpaca’s en hertjes

Algemeen

Samen delen zij een gemeenschappelijke passie voor watersport en dierenwelzijn. Het leggen van een verbinding tussen mens en dier. Maar bovenal hebben zij een diepgewortelde drive om bij te willen dragen aan een meer blijde wereld. Dit door hulpverlening aan en ondersteuning van minder bedeelden, armen in Zuid-Afrika. Met daarnaast inzet voor activiteiten in Nederland, zoals voor patiëntjes die in verband met kankerbehandeling verblijven in het Rotterdamse Erasmus MC (locatie Daniël den Hoed).

Een nobel streven dat werkelijkheid werd. Vaste grond kreeg vanaf het moment dat Marcus en Judith huisvesting vonden nabij de haven in Ouddorp en achter hun woning grond kochten om hun dierenliefde te kunnen realiseren. In de grote weide graasden in het begin drie Sika-hertjes. Maar daar bleef het niet bij. Na een bezoek aan Alpaca World in Brielle kwamen de eerste alpaca’s naar Ouddorp om de hertjes te vergezellen. Het was het begin van Funny Farm zoals dat nu al steeds meer in de belangstelling is gekomen. De alpaca is een grappig (funny) uitziend dier, lief en heel aanhankelijk. Daar wilden wij graag voor zorgen”, vertelt Judith.

Avontuur begon

“Het was een avontuur dat in 2019 begon en sinds die tijd hebben wij veel kennis opgedaan. Prachtig om alpaca baby’s te zien opgroeien en hen dingen te leren, zoals bijvoorbeeld het eten uit je hand. Zelfs een kusje geven kan. Op dit moment zijn er 5 alpaca’s (met prachtige namen zoals Samantha, Hazel, Pedro, Choco en Tony) en uitbreiding kan worden verwelkomd. Wat wij ook zagen, was dat onze dieren grote aantrekkingskracht uitstraalden en dat bracht ons op de gedachte om dit met onze stichting te combineren. Er is veel belangstelling voor alpaca-wandelingen (bijvoorbeeld over het strand), Feed & Greet bijeenkomsten, yoga tussen de dieren en zeker te noemen de kinderfeestjes. Die activiteiten en evenementen kunnen worden geboekt en bieden ons de (financiële) mogelijkheid om armen in de sloppenwijken in het Zuid-Afrikaanse Sea Vista te helpen”, geven Marcus en Judith Attinger aan. “Het eerste project was het bouwen en inrichten van een sportschool. Voor het plaatselijke voetbalteam konden wij ook voor 25 kinderen kleding en schoenen kopen”.

Roots in Afrika

Terug naar Funny Farm in Ouddorp. Je zou er - zonder dit prachtige project te kennen - wellicht voorbijrijden. Maar pak je de goede inrit - nadat je vooraf een afspraak hebt gemaakt natuurlijk - dan gaat er spreekwoordelijk en wellicht hoog ingezet toch een beetje een prachtig decor voor je open. Dat had je niet verwacht. Het is prachtig om fascinerende eigenaardigheden van de dieren te kunnen delen. Marcus zegt: “Ik ben een natuurmens. Ik houd van alle dieren en dan bij elkaar. De alpaca’s stammen uit Peru. Daar dragen zij rond 5-7 kg last. Zijn roots in Zuid-Afrika, bij zijn ouders, blijven trekken en daarom verblijven Judith en Marcus jaarlijks enige tijd daar. Kunnen dan ook invulling geven aan hun stichtingswerk. Liefdevol steken buren in die tijd dan de handen uit de mouwen voor het verzorgen van de dieren in het Ouddorpse.

Sneeuwbaleffect

Marcus (vastgoedbeheerder) en Edith Attinger zijn blij dat Funny Farm een soort sneeuwbaleffect heeft veroorzaakt en dat daardoor de hulp aan minderbedeelden tot groei komt. Zij zijn daar dankbaar voor. Nog een belangrijk punt is dat één keer per jaar de wol van de alpaca’s op uiterst vakkundige wijze wordt geschoren door Astrid v.d. Put uit Sommelsdijk. Zij zorgt ervoor dat de wol dan door vrijwilligers kan worden verwerkt tot bijvoorbeeld mutsjes voor kankerpatiëntjes.

Stichting steunt armen in Zuid-Afrika en activiteiten in Nederland

“Wij hebben elkaar voor het eerst ontmoet bij het kitesurfen aan de Brouwersdam. Ik keek in haar ogen en was gelijk verliefd” zegt Marcus Attinger (41), afkomstig uit Port Elizabeth in Zuid-Afrika over zijn 34-jarige Judith, die vlakbij Urk woonde.

Ouddorp

Tekst Jaap Ruizveld
Foto’s Wim van Vossen

Gegevens

Informatie en contactmogelijkheden op de website vanaf begin september: www.funnyfarmouddorp.nl. E-mail: info@judithattinger.com. Alles uitsluitend via afspraak, want Funny Farm is geen dierentuin. Tel. 06 4120 1640. Support voor de M & J Stichting HW Attinger, kan ook met donaties op bankrekening NL65 INGB 0006 232361. Men kan ook koffie bestellen: Alpaco Ouddorp Blend (organic coffee company) all round creamy and nutty coffee, with a dark chocalate aftertaste. In vrolijk ogende verpakking van 250 gram tot 1 kg. Alle winst gaat direct naar de stichting. En kosten voor een te maken strandwandeling (30 euro) of een Feed & Greet (10 euro p.p.), daarvoor krijg je toch behalve plezier ook een goed bestedingsgevoel.

Afbeelding
Afbeelding