Vorige week werd er tijdens een aantal dagen een feestelijk tintje gegeven aan het jubileum.
Vorige week werd er tijdens een aantal dagen een feestelijk tintje gegeven aan het jubileum.

25 jaar Kaasboerderij Van Schaik Klanten worden vriendelijk en gastvrij ontvangen

Algemeen

STELLENDAM - Het is ruim 25 jaar geleden dat de familie Van Schaik zich voor hun bedrijf aan de Langeweg vestigden. Hennie van Schaik en haar schoondochter Mathilda vertellen graag iets over hun drukbezochte winkel tussen Stellendam en Melissant.

Tekst en foto Adri van der Laan

Johan en Hennie van Schaik zijn afkomstig uit de buurt van Harmelen. Daar had de familie een veeteeltbedrijf en ook een kaasmakerij, maar doordat er maar weinig mogelijkheden waren voor uitbreiding, werd er naar een ander vestigingsgebied gezocht. Zo kwamen ze aan de Langeweg in Stellendam terecht.
Het bedrijf bij Stellendam werd ook een kaasboerderij. “We konden grond kopen waar een woonhuis, schuur en koeienstal gebouwd werd. Dit is allemaal voorspoedig gegaan en daardoor konden we starten met onze kaasboerderij”. Van begin af aan was er bij het bedrijf ook een kaaswinkel. De eerste koeien - ongeveer dertig - waren afkomstig van het familiebedrijf uit Harmelen en ook werd er in het eerste jaar kaas verkocht die in Harmelen was gemaakt.

Gegroeid

In de afgelopen jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een melkveebedrijf met ongeveer 130 koeien en een goedlopende kaaswinkel, waar overigens ook andere streekproducten te koop zijn. In 1997 is men zelf begonnen met het maken van kaas. Hiermee werd ook het aantal soorten kaas sterk uitgebreid. In de kaaswinkel kreeg de familie hulp van verkoopsters uit de omgeving. Onder hen was ook Mathilda de Jong. Zij is afkomstig uit Dirksland en hielp op zaterdagen in de winkel. Zij kreeg verkering en trouwde met Ton, een zoon van Johan en Hennie van Schaik. Vanaf die tijd raakte ze natuurlijk steeds meer bij het bedrijf betrokken. Enige tijd geleden kon ze samen met haar man een nieuwe woning in de nabijheid van het bedrijf betrekken en werkt Mathilda ook volop mee in de kaasboerderij.

Bij de kaasboerderij verkoopt en maakt men kaas van de melk van eigen koeien. In de loop der jaren is het assortiment behoorlijk uitgebreid. Zo wordt er nu ook geitenkaas verkocht en diverse zuivelproducten, vlees van eigen vee, eieren, boerderij-ijs en allerlei streekproducten. Het streven van de familie is om zoveel mogelijk streekeigen producten te verkopen.

Vriendelijk en gastvrij

De familie Van Schaik probeert zoveel mogelijk hun klanten vriendelijk en gastvrij tegemoet te treden. En dat wordt gewaardeerd, want met veel bezoekers aan de kaaswinkel is een band ontstaan. “Wij maken graag een praatje met de mensen en vooral met hen die hier al jarenlang komen, hebben we al veel lief en leed gedeeld”. Bezoekers aan de kaaswinkel krijgen gelegenheid om een kijkje in de stal te nemen De familie vindt dit belangrijk, omdat men de mensen graag betrekt bij de herkomst van hun producten en die zijn voor een groot deel afkomstig vanuit hun eigen bedrijf. “En daarnaast brengt het ook veel gezelligheid met zich mee”.
Naast de vaste klantenkring zijn er in deze tijd van het jaar veel toeristen die de weg naar de winkel weten te vinden. “De meesten nemen voor vertrek naar huis nog een voorraad kaas mee”.

Vorige week donderdag, vrijdag en zaterdag hebben veel mensen de kaaswinkel bezocht. De kinderen hebben heerlijk op traptrekkers en op een springkussen kunnen spelen. Ook hebben er die dagen twee koeien gekalfd, waar veel mensen bij gekeken hebben. Het afgelopen voorjaar heeft de familie de winkel flink onder handen genomen. Er is toen een nieuwe koel/vrieswand gebouwd en ook zijn er andere aanpassingen gedaan.

Toekomst?

Als we vragen of de familie nog toekomstplannen heeft, geven de dames als antwoord dat ze dankbaar zijn voor alles wat ze ontvangen hebben en hun werk in gezondheid mochten doen. Uitbreidingsmogelijkheden voor de winkel of het bedrijf zijn er op dit moment niet. De discussie rondom de stikstofuitstoot en de beperkingen die boeren krijgen opgelegd, geven best wel zorgen en onzekerheid. Maar het werk in de winkel en op de boerderij geeft ook vreugde en voldoening.