Brassband Concordia.
Brassband Concordia.

Zelf eens een muziekinstrument bespelen?Het kan tijdens Havenconcert Muziekdag

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Gave muziek maken die fanfares, harmonieën en brassbands. Leuk om naar te luisteren en ook leuk om te kijken naar zo’n orkest met blazende en drummende muzikanten. Zelf eens meedoen? Dat kan op zaterdag 11 september: verschillende muziekverenigingen op Goeree-Overflakkee zetten tijdens de Havenconcert Muziekdag de deuren open voor basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6. Ook bij Brassband Concordia Ouddorp kunnen ze terecht om kennis te maken met muziek en muziekinstrumenten. Én om zelf te spelen.

Door Kees van Rixoort

“Een mooi initiatief”, vindt Marieke van Splunter, voorzitter van de Ouddorpse muziekvereniging. “Het is voor verenigingen in het algemeen wat lastig om jonge mensen enthousiast te maken voor muziek. Dat is een beetje inherent aan deze tijd. Toch is muziek maken een leuke hobby. Zelf speel ik al vanaf mijn negende in de brassband. Althoorn. Concordia is als een tweede familie.”

Volle klank

Concordia bestaat al 84 jaar. Na de oprichting in 1937 was het veertig jaar lang een fanfare. Sinds 1977 is de vereniging een brassband. Zo’n koperorkest onderscheidt zich door een ronde, volle klank. Er zijn alleen koperinstrumenten, slagwerk en een bas te horen.
De bezetting van een brassband is doorgaans kleiner dan die van fanfares en harmonieën. Concordia telt twintig blazende leden, onder wie zeven jeugdige muzikanten. Zij vormen samen het jeugdorkest Concordia Kids. Dat repeteert en speelt apart, maar treedt ook geregeld op in combinatie met de ‘grote band’. Het repertoire is zeer gevarieerd: van klassiek tot popmuziek en van marsen en filmmuziek tot melodieën met een christelijke achtergrond. De vereniging telt ook een blokfluitclubje en een dweilband.
“Spelen bij Brassband Concordia is gezellig en toegankelijk, maar we blazen ook graag op niveau. Of dat lukt? Ja, dat lukt best goed. Dat blijkt wel als we meedoen aan concoursen en festivals. Het is goed om je daar te laten beoordelen”, zegt Marieke van Splunter. Haar conclusie: “We zijn een leuke brassband.”

Meedoen

En dat kunnen basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6, die een jaar of negen, tien zijn, zien op zaterdag 11 september. Plaats van handeling is zalen- en sportcomplex Dorpstienden in Ouddorp, de locatie waar Brassband Concordia ook repeteert en optreedt. Het programma begint om 10.00 uur. De brassband speelt dan een overbekend stuk. En nu komt het: kinderen kunnen daarna meedoen door zelf op een cornet te blazen.
Dan volgt het arrangeren van een liedje. Moet je daar noten voor kunnen lezen? Moet je een instrument kunnen bespelen? Welnee, het gaat er juist om dat je een apart of gek geluid uit de cornet laat komen. Wie wil dirigeren, kan ook terecht in De Dorpstienden. En tot slot kan iedereen een liedje meespelen op boomwhackers, een soort muziekinstrumenten van plastic.
Tussen 11.00 en 11.30 uur is het afgelopen. Echter, wie de smaak te pakken heeft gekregen, kan zich bij Brassband Concordia melden en wie weet al snel aanschuiven bij het jeugdorkest. Marieke van Splunter: “Wij hopen kinderen – en hun ouders – enthousiast te maken om samen muziek te maken.” Met andere woorden: kom naar De Dorpstienden en doe mee. Het is gratis.

Havenconcert Junior

De Havenconcert Muziekdag is een onderdeel van de programmering rond het Havenconcert Goedereede, dat zaterdagavond 11 september plaatsvindt. De dag ervoor, vrijdag 9 september, begint het Havenconcert Weekend met het Havenconcert Junior.
Leerlingen uit de groepen 5 en 6 van basisscholen op Goeree-Overflakkee kunnen dan in klassikaal verband de interactieve voorstelling Be Bach bijwonen. Ton Meijer vertelt en speelt het leven van de grote componist Johann Sebastian Bach en vier musici vertolken zijn muziek.

Meijer voert de kinderen mee in de wereld van Bach: ze componeren en zingen mee, voelen zich een van Bachs 21 kinderen of een knaap in het kinderkoor en zitten samen met Bach in de gevangenis. Zonder dat je het merkt, kruipt de muziek van Bach in je oren... Na het nationale en internationale succes van Be Bach, ook uitgevoerd tijdens het Havenconcert Junior in 2018, is de Stichting Havenconcert Goedereede er trots op deze fantastische voorstelling wederom te kunnen brengen.

Meer informatie: www.havenconcert.nl.

Marieke van Splunter, maakt een jonge muzikante wegwijs.