Ronde van Dirksland, 19 mei 1973.
Ronde van Dirksland, 19 mei 1973.

‘De terugkeer van de Wielerronde brengt levendigheid in Dirksland’

Algemeen

DIRKSLAND – “Heel leuk dat de Wielerronde van Dirksland weer terug is”, zegt voormalig profrenner Aad van den Hoek, die de ronde een halve eeuw geleden twee keer won. Zaterdag 21 augustus, bij het opnieuw leven inblazen van de ronde, verschijnt hij niet aan de start. “Ik zou het nog wel kunnen, rijden in het peloton, maar ik ben bijna 70… Maar als ik thuis ben, ga ik zeker kijken.”

Door Kees van Rixoort

Van den Hoek (1951) is een geboren en getogen Dirkslander. In 1972 won hij samen met Fedor den Hertog, Hennie Kuiper en Cees Priem olympisch brons in München. Twee jaar later verruilde hij de amateurs voor de profs. Als profrenner reed hij vier keer in de Tour de France, de laatste keer in 1981, en twee keer in de Vuelta. Daarnaast: een keur aan wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race.
“Het was een prachtige tijd”, zegt Van den Hoek, terwijl hij zijn bronzen medaille met olympisch diploma en een hele stapel plakboeken laat zien. “Een tijd die nog steeds deuren opent. Ik fiets nog altijd, ook met oud-profs als Jan Janssen, Piet van Katwijk en Cees Bal.”
Voordat hij in het professionele wielercircuit actief was, reed Aad van den Hoek als amateur. Ook bijvoorbeeld in de Ronde van Oude-Tonge, die hij in 1973 won, en de Ronde van Middelharnis, waar hij ooit de beste was bij de nieuwelingen.

Als een veldheer

In zijn eigen woonplaats, op een steenworp afstand van zijn huis, boekte hij twee overwinningen, in 1971 en 1973. Tijdens de eerstgenoemde Wielerronde van Dirksland “heerste hij als een veldheer over het rennersleger”, getuige de kop boven een krantenartikel. Twee jaar later reed hij drie ronden alleen op kop voordat hij winnend over de finish ging. “Ik was geen sprinter, dus ik probeerde altijd vooruit te rijden.”
Het jaar erop kon Van den Hoek zijn titel niet verdedigen omdat hij professional was geworden. Een jaar of wat daarna kwam er een eind aan de wielerrondes in Dirksland. “Het enthousiasme liep terug en er waren geen lokale helden meer.”
Maar in 2021 is er opnieuw een Wielerronde van Dirksland. Op hetzelfde 1,3 kilometer lange parcours (Beatrixlaan, Burgemeester C. Zaaijerlaan, Oudewei, Philipshoofjesweg, Beatrixlaan), maar door corona zonder muziek, eten en drinken. Van den Hoek vindt de terugkeer van de ronde een goede zaak: “Zoiets maakt het dorp levendig en zorgt ervoor dat er wat reuring komt. Gelukkig zijn er wat enthousiastelingen op het dorp die nu weer een ronde op poten hebben gezet.”

Drie rijen dik

Hij herinnert zich de grote aantallen bezoekers die destijds langs het parcours stonden. “Drie rijen dik. Er waren misschien wel tienduizend mensen. Het was een spektakel. Net als de Ronde van Middelharnis, waar het Zandpad altijd helemaal vol toeschouwers stond. Het was een heel andere tijd, je had veel minder vertier. Een paar jaar geleden trok de ronde in Middelharnis, die heel goed was opgezet, duizend bezoekers. Ach, de mensen lopen er niet echt meer warm voor. Ja, als er een Tourwinnaar komt en er gezelligheid is…”
Toch voorspelt Aad van den Hoek een succesvolle terugkeer van de Wielerronde van Dirksland, ook voor de jaren na 2021. “Als het enthousiasme blijft, de sponsors willen blijven steunen en er voldoende vrijwilligers zijn, moet het lukken. Fietsen is populair op het eiland. Dan moet zo’n ronde toch aanslaan, zeker als je na corona weer gezelligheid en vertier kunt bieden. Of door het te combineren met een kermis, of met een hardloopwedstrijd.”

Het volledige programma van de Wielerronde van Dirksland is te zien op https://www.knwu.nl/wegwielrennen/evenement/3161.

Profrenner Aad van den Hoek uit Dirksland.