Henk Kuizenga.
Henk Kuizenga.

Oeuvre ‘beeldbouwer van formaat’ Henk Kuizenga vastgelegd in boek

Algemeen

OOLTGENSPLAAT – Is hij een beeldhouwer? Een keramist? Of is beeldbouwer een betere omschrijving? Hoe dan ook, Henk Kuizenga heeft een groot en indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Een keuze daaruit is momenteel te zien in het raadhuis van Ooltgensplaat. Daar, vlakbij de tentoonstellingsruimte, was donderdagavond de presentatie van het boek ‘Henk Kuizenga. Beelden ten voeten uit’.

Door Kees van Rixoort

Toen de tentoonstelling eerder dit jaar van start ging, was Kuizenga op Goeree-Overflakkee een vrij onbekende kunstenaar. Dat is inmiddels veranderd. De expositie in het prachtig gerestaureerde zeventiende-eeuwse raadhuis trekt veel volk.
Burgemeester Ada Grootenboer, die de boekpresentatie bijwoonde, zei vier redenen te hebben om trots te zijn: de locatie, de expositie van “een beeldhouwer of beeldbouwer van formaat”, het verschijnen van een boek met het complete oeuvre van Kuizenga en de culturele samenwerking op het eiland. “Ongelofelijk belangrijk, omdat het vastlegt voor het nageslacht”, zei ze over het boek.

Vertaler in klei

Daarvóór – en vóór de overhandiging van het eerste exemplaar aan Kuizenga’s vrouw Trijn – hadden twee sprekers zich al verdiept in de kunst van de beeldhouwer. Koos Verkerk, een oud-collega van Kuizenga: “Hij heeft een geweldig oeuvre gemaakt. De meest prachtige beelden. Hoe moet je Henk noemen? Een beeldhouwer? Een keramist? Ik weet het niet. Een term die hem meer recht doet is: vertaler in klei. Hij vertaalt wat hij ziet in de wereld, ook wat lastig en vervelend is. Zoals slachtoffers, eenzamen en naamlozen. Toch zie je in de beelden van Henk geen verdrietige mensen. Wat ze uitstralen is: ik ben er en ik laat me niet kisten.”
Naast de beelden – veelal zonder hoofd, maar mét karakter en met beide voeten op de grond om staande te blijven – stipte Verkerk het porseleinwerk van Henk Kuizenga aan. Dat noemde hij lichtvoetig en kwetsbaar.

Mensen alleen

Piet Augustijn, hoofdredacteur van het magazine KLEI, omschreef Kuizenga als beeldbouwer. “De menselijke figuur staat centraal in zijn werk. Vaak zijn het mensen alleen. De beelden zijn metaforen voor karakters. Figuratief, niet realistisch te noemen. Vaak niet volledig, wat een atmosfeer van dubbelzinnigheid schept”, aldus Augustijn, die ook de emotie in het werk van Kuizenga niet onvermeld liet. “Hij gebruikt klei om gevoelens om te zetten in materie. Het zijn sculpturen die de rauwheid van het bestaan, de pijn, het lijden zichtbaar maken. In zijn beelden laat Henk Kuizenga zien wat hem bezighoudt.”

De expositie in het raadhuis te Ooltgensplaat, een initiatief van Hanneke Reijs in samenwerking met de Kunststichting Goedereede, duurt tot 1 oktober. De expositieruimte is elke vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Regelmatig is de kunstenaar zelf aanwezig. Groepen zijn ook op andere tijden welkom. Zij kunnen zich melden via www.Henkkuizenga.nl.