Afbeelding
Foto:

Gezond online…

Christenen staan als vreemdeling in de wereld. Dit heeft invloed op het offline leven, maar ook op onlinegedrag. Een gezonde balans tussen offline en online werkelijkheid is nodig. Door het beïnvloeden van gedragsgewoonten kun je een gezonde online lifestyle aanleren. In diverse stappen word je in deze uitgave bij de hand genomen. Zodat het verlangen naar verandering leidt tot het erkennen van gedragsverslaving. Met als doel: gewoontegedrag doorbreken en gezond gedrag aanleren. 

Let wel: gewoonte verandering is een middel, maar geen doel in zichzelf. Het is de bedoeling dat je als lezer in de spiegel van de Bijbel blikt. Je leeft op Gods wereld en Hij vormt als het goed is het richtpunt van jouw leven. Zowel offline als online. Dat dit gevolgen heeft zal blijken in deze uitgave van de Yona Foundation. 

De auteurs gaan met de lezers in gesprek. Zij hebben ieder op hun eigen terrein ervaring opgedaan ten aanzien van onlineverbindingen. Juist vanuit deze verbindingen klinken onophoudelijk stemmen die ons beïnvloeden. Daar komt nog bij dat we beelden aangereikt krijgen die ons raken, vormen en… verleiden. Wat is het doel van de Yona Foundation? Om op dat gebied een verandering te bewerkstellingen. Voor, maar ook met en door jongeren. Hoe gaan zij te werk? Door eerlijke ontmoetingen en leren door ervaring. En dan niet alleen wijzen wat niet goed, gezond of wijs is. We mogen en moeten elkaar een helpende hand bieden, om zo samen verder te komen.

Nog een citaat uit de inleiding…

Menselijk gedrag is complex. Wie is meester over zichzelf? Al sinds de zondeval zijn wij geneigd om ons te laten leiden door de duivel, in plaats van door de Bijbel. Alleen het vernieuwende werk van de Heilige Geest kan daar verandering in brengen. De auteurs stellen in dit boekje op dit gebeid een aantal persoonlijke bezinnende vragen. Deze vragen zijn te vinden in de kaders bij de tekst. 

Al is deze uitgave erop gericht om je bewust te maken en te bezinnen, maar ook om een weg, een route te bieden naar gedragsverandering. Met behulp van kennis over de mediawereld en de methodes van gedragsverandering, biedt dit boekje een helpende hand voor het ontwikkelen van een gezonde online lifestyle. We noemen dat de Yona-methode. Want de schrijvers geloven dat gezond onlinegedrag mogelijk en nodig is.
We weten allemaal dat veel gedrag aangeleerd is. Zeker als het gaat over onlinegedrag. Vooral de commerciële partijen trekken onze aandacht en dat weten we maar al te goed. Veel gedragswetenschappers worden ingezet om onze tijd in beslag te laten nemen door de schermen. Yona gelooft in een beter verhaal: een digitaal minimalistische lifestyle. Gezond online, voor zover nodig. Waarom? Dat er tijd en ruimte overblijft voor ontmoeting, ontspanning en verdieping in de echte wereld.

Dit boekje wil je helpen om in tien praktische stappen inzicht te krijgen in jouw gedrag, om verandering op gang te brengen. Met een aantal praktische tips en tools buig je een aantal gedragsgewoonten om. Dat kost inspanning, maar levert ook iets op: een gezonde onlinelifestyle. In het boekje herken je deze praktische stappen aan de afbeelding van een uitgestoken hand.
Maar het blijft niet alleen bij praktische stappen, je krijgt ook een aantal bezinningsvragen mee. Wat gedragsverandering is niet maakbaar. Waar zijn deze bezinningsvragen voor bedoeld? Voor een persoonlijke overweging, gericht op de omgang met de Heere. Je kunt deze bezinningsvragen herkennen aan de afbeelding van gevouwen handen. De auteurs zijn zich ervan bewust dat zonder Gods zegen niets de juiste vorm krijgt. Het afleren van slechte gewoonte en het aanleren van goede gewoonten lukt alleen met de hulp van de Heere. Het is het gebed van de schrijvers, dat deze uitgave tot bezinning mag brengen voor het aangezicht van God.
Dit boekje geeft inzicht in ontwikkelingen, zicht op jouw eigen gedrag en stappen in de richting van een gezonde online lifestyle. Zodat schermen je minder het zicht benemen op dat wat er werkelijk toe doet. Achterin in dit boekje vind je een QR-code. Deze code verwijst naar een speciale onlinepagina, waar je handige hulpmiddelen vindt bij het lezen en verwerken van de inhoud van dit boekje. In een tiental hoofdstukken gaan de verschillende auteurs op de volgende onderwerpen in:

Leven achter de schermen, verlangen naar verandering, verslavingen erkennen, Spiegel 1: Bijbels denken over verslaving en entertainment, Spiegel 2: Bijbels denken over pornografie, Spiegel 3: Bijbels denken over tijd, gewoonte gedrag doorbreken, gezond gedrag aanleren, aanwijzingen voor een offline leven, steeds weer opnieuw beginnen. 

Dit boek kan ik iedereen jongeren en ouderen van harte aanbevelen. In hoofdstuk 10 lezen we hoe een en ander alleen kan slagen. Hoe? Je levensstijl aanpassen kan alleen als je iets voor ogen hebt dat beter is dan je huidige situatie. Een vergezicht waar je naar staart, waarbij je even voorbijziet aan de moeite die het kost om daar te komen. Verschillende keren had je wellicht zo’n vergezicht, tijdens het lezen van dit boek. Tegelijkertijd ben jij je ook bewust van de inspanning die veranderen kost. Digitaal minimalistisch leven heeft een prijs, in welke vorm dan ook. Geld zal het je niet kosten, maar wel de ervaring dat je geregeld directe behoeftebevrediging moet weigeren, om te kiezen voor iets dat meer moeite kost. Na een tijdje ben je er echter aan gewend en wil je niet meer anders. Zo krijg je in het laatste hoofdstuk de oogst van de wat in de vorige hoofdstuk gezaaid is en krijg je nog enkele praktische tips.

Neem, lees, neem ter harte en probeer met Gods hulp een andere lifestyle te hanteren!