Bramen plukken in Duingebied Ouddorp verboden en diefstal

In de editie van woensdag 4 augustus stelde dhr. Steehouwer de vraag “Waarom nu kleurrijke planten en braamstruiken maaien in het duingebied van Ouddorp?” Kort na het verschijnen van dit artikel besloot ik nog wat bramen te plukken voordat de maaimachine ook de braamstruiken zou wegmaaien. Na enige tijd plukken, stopte er een auto waar twee Boa’s uitstapten. Ik werd vriendelijk verzocht te stoppen met het plukken van bramen en het gebied te verlaten, waarop ik de vraag stelde wat de reden daarvan was. Het gebied is het leefgebied van talloze dieren zoals insecten en konijnen en zelfs reeën zoeken er beschutting, zo was het antwoord. Ik wees erop dat de maaimachines 100 meter verderop het woongebied van deze dieren reeds enorm had beschadigd, waardoor geen enkel insect of ander dier het in z’n hoofd haalt om daar nog te vertoeven. Om nog maar niet te spreken over de flora die met de grond gelijk gemaakt was!

Maar dat zag ik verkeerd, aldus de Boa. Ik vroeg hem ook waar ik had kunnen zien dat het verboden gebied was, waarop de Boa aangaf dat er borden staan bij de ingangspaden. Ik vroeg hem om mij de borden te tonen. Nadat we gezamenlijk naar de ingang van de paden waren gelopen, moest de Boa toegeven dat er geen verbodsborden waren, waarschijnlijk weggehaald door jongeren, zo opperde hij. Ik stelde dus voor om het plukken van bramen te hervatten. Enige tijd later kwam de betreffende Boa weer naar me toe en gaf aan dat hij contact had gehad met Natuurmonumenten en mij mocht bekeuren voor het betreden van een “verboden” gebied, waarbij hij aangaf dat het plukken van bramen diefstal is en dat ik ook daarvoor bekeurd zou kunnen worden. 

Het moet toch niet gekker worden, dacht ik, maar goed, voor nu bleef het gelukkig bij een waarschuwing. Ik neem aan dat deze enthousiaste jonge Boa te ver doorschoot bij de “handhaving van de openbare orde.” Of zou dit echt het beleid zijn van Natuurmonumenten?

AM