Voorzitter J. Laurens Pit met Peter Smit als machinist en Lammert Boerman als stoker bij een van de stoomlocs.
Voorzitter J. Laurens Pit met Peter Smit als machinist en Lammert Boerman als stoker bij een van de stoomlocs. Foto:

J. Laurens Pit: “Uitdaging blijft spoorlijn doortrekken naar Scharendijke”

Derde fase uitbreiding RTM-museum in Ouddorp staat voor eind dit jaar gepland

OUDDORP - “Terug van weggeweest”. Zo zou je de wisseling van het voorzitterschap bij Museum Stichting v/h Rotterdamsche Tramweg Maatschappij RTM gevestigd aan de G.C. Schellingerweg (bij De Punt) in Ouddorp kunnen aangeven. Zomer vorig jaar nam mr. J. Laurens Pit, advocatenkantoor Pit in Wassenaar, op verzoek van Roel Sparreboom, die van 1998 tot 2020 deze plaats bekleedde, voor de tweede keer het voorzitterschap op zich. Door Covid-19 (met de lockdowns en RIVM-maatregelen die tot tijdelijke sluiting van het museum leidden) is aan deze voorzitterswisseling toen, behalve in het eigen kwartaalperiodiek de Tramkoerier, nauwelijks publiciteit geschonken. 

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Nu het museum weer is geopend en de stoom- en dieseltram toeristen, recreanten, en ook talrijke eilandbewoners een heerlijke rit kan aanbieden over de Brouwersdam, is er een moment om de stand van zaken bij dit museum te bespreken. Wat staat er in de planning? Wat staat er nog op het verlanglijstje bij deze landelijke maar inmiddels ook internationale trekpleister. 

Pareltje 

Een gesprek met de voorzitter die in zijn spontane bewoordingen de warme genegenheid toont voor alles wat met het museum en de RTM in zijn algemeenheid te maken heeft. Een ambassadeur die trots is op alle vrijwilligers die zich inzetten om het pareltje aan de Punt-West uitnodigend te presenteren als de ‘Place to be’. Ruim 35 jaar geleden trad Laurens Pit aan als voorzitter. Toen nog op de voormalige locatie van de RTM bij de haven in Hellevoetsluis. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw was het duidelijk dat er op deze plek geen toekomstmogelijkheden waren voor een uitbreiding van de tramlijn aldaar. Sterker nog de vestiging kwam in de verdrukking door aangekondigde bouwplannen. 

Verhuizen

Met het toenmalige bestuur en medewerkers, in nauwe samenwerking met de nog zelfstandige gemeente Goedereede (zeker te noemen de support van burgemeester Van Velzen en wethouder Visser) en de Provincie is gekeken naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden bij de Punt in Ouddorp aan de Brouwersdam. Een imponerende verhuizing volgde. Het betekende de uitbouw van het museum met bijbehorende voorzieningen, de werkplaats en opstelruimten maar ook - gefaseerd - met de aanleg van de inmiddels 10 kilometer lange tramlijn door de duinen en langs het Grevelingenmeer. Alles mede mogelijk gemaakt met subsidies, donaties en omdat betrokken vrijwilligers hun schouders onder het project zetten, zegt Pit.

‘RTM-virus’ 

In deze tijd waarin corona en of een variant toch nog ons leven beïnvloeden klinkt het een beetje gewaagd maar ik ben - in positieve zin - een beetje met het ‘RTM-virus’ besmet geraakt. Dat begon al op jeugdige leeftijd. Ik zag op het NTS-tv journaal toen een filmpje over de RTM-tramlijn en dat boeide mij. Met mijn vader (huisarts in Amsterdam) ben ik naar het station Spijkenisse gegaan om daar nog het laatste pendeldeel naar Hellevoetsluis te kunnen zien en meemaken. Het werden regelmatige bezoeken en de contacten met de werkgroep versterkten zich. Ik werd gevraagd als voorzitter”. 

Beperkt verlies

Dat was toen. Nu heeft de RTM evenals talrijke organisaties, stichtingen en bedrijven een moeilijke Covid-19 periode doorgemaakt. In het financiële jaarverslag 2020 komt dat ook tot uiting. Door de maatregelen en de al genoemde tijdelijke sluiting van het museum daalde het aantal bezoekers en reizigers van 16.000 naar iets meer dan 6.000. Omdat wij in het opgestelde noodscenario in april vorig jaar zijn uitgegaan van totaal geen bezoekers viel het verlies (1880 euro) minder laag uit. Voeg daaraan toe de extra donaties van donateurs en medewerkers, de steun van fondsen en de overheid en opbrengsten van verkoop van o.a. jubileumboek en RTM in kleur, en daarmee konden wij een verder interen op onze reserves voorkomen. Wij hebben het overleefd”.

Derde uitbouw

Wij richten ons nu, hopelijk zonder onverwachte tegenslagen, op een verdere ontwikkeling van het RTM-museumcomplex. De vergunningen zijn aangevraagd voor de uitbreiding met een derde fase voor het museumgebouw. De realisatie komt dichterbij en mogelijk kan nog voor het eind van dit jaar met de bouw worden begonnen. Dankzij een schenking werd ons museum verrijkt met een paardentram-rijtuig uit 1884 (van de Ginnekensche Tramweg Maatschappij). Het rijtuig wordt nog voorzien van spoorwielen. In de werkplaats wordt enthousiast gebouwd aan een replica van loc 37 en aan opbouw van loc 56. Ook hier alle lof voor onze vrijwilligers, de technische support, de bemensing op de stoomlocs en dieseltram. Van machinist tot stoker, de conducteurs, de krachten in het museum op alle onderdelen”, benadrukt de voorzitter.

Toekomst

Inmiddels rijden de trams weer en de reizigers en bezoekers hebben onze locatie gelukkig hervonden. Zo waren er bijvoorbeeld vorige week woensdag en donderdag samen 500 passagiers. Er wordt met extra lange treinen gereden zodat (met 15 tot 20 personen per rijtuig) de RIVM-1,5 meter afstand regel gehandhaafd kan worden, vertelt Laurens Pit. Tot slot nog een toekomstwens? “Ja we blijven zoeken naar een mogelijkheid om het huidige eindpunt van de spoorlijn over de Brouwersdam (West Répart) toch nog eens te kunnen verplaatsen en dan te kunnen verlengen naar Scharendijke. Dat is nog minder dan één kilometer. Het is niet gemakkelijk gelet op de infrastructuur in dat laatste stukje en de grondverwerving. Maar wel een uitdaging”.

In de werkplaats worden de werkzaamheden uitgevoerd voor nieuwbouw van loc 37 en de revisie van loc 56. Een trotse voorzitter neemt een kijkje.