Afbeelding
Foto: © Sam Fish

Jubileumfeest bij de Tabakswinkel op D’n Diek: Ad en Janneke Visser houden de winkel al 50 jaar draaiende

MIDDELHARNIS - De tabakswinkel op D’n Diek in Middelharnis is een begrip op het eiland. Rookwaar, maar ook staatsloten en natuurlijk elk jaar de Flakkeese Dagen kaarten. En dat nu alweer 50 jaar lang.

Tekst en foto: Sam Fish

Voordat Ad en Janneke hun winkel openden was het al een tabakszaak. “Een Rotterdammer opende die al in 1904 een tabakswinkel in dit pand,” vertelt Ad Visser. “Hij heeft dat toen 52 jaar lang volgehouden. Ik zeg niet dat wij daar overheen gaan, want je weet niet wat het leven brengt. Maar het zou leuk zijn als wij dat ook mogen halen.”

Het begon voor Ad en Janneke in 1971. Het stel had twee jaar in Oude-Tonge gewoond toen ze hun huisje uit moesten. Hen werd verteld dat de tabakswinkel op D’n Diek te koop stond. “Dan had mijn vrouw ook wat te doen, zei hij erbij. En we konden boven het winkeltje wonen,” vertelt Ad. En zo geschiede. “Van 1971 tot 1987 heeft Janneke dat alleen gedaan, want ik was palingvisser. Maar na een val op het ijs kon ze het niet meer alleen. Ik had de keuze om iemand in te huren, maar ik kon het net zo goed zelf gaan doen.”

Sociale contacten 

Inmiddels is het stel 50 jaar verder en is de tabakswinkel nog steeds een sociale aangelegenheid. “Dat is wel het leukste van de winkel,” laat Janneke weten. “De praatjes, de sociale contacten met de klanten. Als iemand ziek wordt of een kind krijgt, dan vraag je ernaar. Het is een lach en een traan, maar er wordt gelukkig vooral gelachen.”

“Ik vind het ook zo leuk om hele generaties hier tegen te komen,” vertelt Ad. “Dat je vroeger een klant binnen zag komen met een kind in de wagen. En nu komt dat kind, eenmaal volwassen, terug in de winkel met een eigen kindje. Het is heel bijzonder om dat zo mee te maken.”

Feest 

Vijftig jaar een winkel draaiende houden is een lange tijd. En dat weten ook de mensen om hen heen. Zo wordt er een bos bloemen bezorgd van het boekhoudkantoor en krijgen de vaste klanten een kleinigheidje. Ook hangen er drie ballonnen in de winkel met ‘Feest’, ‘Hiep hiep hoera’ en ’50 jaar’ erop. “We vinden het nog heerlijk in de winkel en hopelijk kunnen we het nog wat jaartjes volhouden. Het is te gezellig om te stoppen,” aldus Ad en Janneke.