Afbeelding
Foto:

Spionage, vriendschap en verraad in Bagdad

Onder het regime van Hoessein is er veel van de voormalige schoonheid van de stad verwoest, voorzieningen als elektriciteit en medicijnen zijn schaars en met name de rijkere bovenlaag van de bevolking kampt inmiddels met diepe armoede. De voorheen welvarende Rania runt een galerie waar ze door expats vervaardigde kunst probeert te verkopen. Maar ze moet alsnog de kostbare stukken uit de erfenis van haar vader ruilen voor voedsel om in leven te blijven. Rania heeft daarnaast de bijna onmogelijke opdracht om haar dochter Hanan verborgen te houden voor Oedai Hoessein. De knappe tiener staat hoog op de verlanglijst van de gewelddadige oudste zoon van Saddam. Hij wil haar toevoegen aan zijn lange lijst met veroveringen en is met zijn criminele handlangers koortsachtig op zoek naar de verblijfsplaats van het meisje.

Blindelings

Huda werkt als secretaresse voor de Australische ambassade in Bagdad en verdient in vergelijking met Rania een goede boterham. Maar de mukhabarat, de Iraakse geheime politie, heeft Huda in het vizier en dwingt haar voor hen te spioneren. Ze moet vriendschap sluiten met Ally en alles wat ze hoort en ziet overbrieven. Als ze weigert, zal haar enige zoon Khalid worden geplaatst in een heropvoedingskamp. Hier leren jongeren op een gewelddadige manier blindelings te gehoorzamen aan het regime.

Ook ambassadeursvrouw Ally heeft een geheim – ze loog toen ze de papieren voor haar visum invulde. Ze vulde als beroep ‘huisvrouw’ in, maar werkte in Australië als journaliste én is Amerikaanse van geboorte. Twee zaken die haar bij ontdekking in grote problemen zullen brengen. Ally heeft naast het werk van haar man nog een speciale reden om in Irak te zijn. In de zeventiger jaren werkte haar, inmiddels overleden, moeder als verpleegster in Bagdad. Een onbekende, ingrijpende gebeurtenis tijdens haar verblijf in de Irakese hoofdstad heeft diepe sporen nagelaten in haar leven. Ally is vastbesloten om de waarheid achter deze gebeurtenis te achterhalen en gaat op onderzoek uit. Maar al snel loopt haar leven gevaar.

Levendig 

De levens van de drie vrouwen komen samen op een allesbeslissend moment. In een samenleving die vergeven is van wantrouwen, achterdocht en geweld moeten ze elkaar vertrouwen om het liefste wat ze bezitten te beschermen. Moed, wilskracht en opofferingsgezindheid is hetgeen dat de vrouwen uiteindelijk verbindt. De verrassende ontknoping en het open einde maken benieuwd naar het vervolg van het verhaal van deze vrouwen met hun kinderen.

De schrijfster woonde en werkte ruim twintig jaar buiten haar eigen land, waaronder ook in Irak. Ze weet het land met zijn rijke historie tot leven te brengen en schildert een levendig beeld van de beklemming die heerst in Bagdad aan het begin van de eenentwintigste eeuw. Hoe het is om te leven onder een dictatuur wordt goed uitgewerkt. De hoofdpersonen, hun gevoelens en (bij)geloof komen minder tot leven dan de beeldende beschrijving van de Irakese cultuur. In deze bij tijden spannende en leerzame roman is de boodschap die de schrijfster wil meegeven zichtbaar aanwezig: ‘Door dit alles heb ik ontdekt dat we, hoewel we misschien op een bepaalde manier bidden, ons haar al dan niet bedekken, ons brood ongezuurd of met gist bakken, ten diepste hetzelfde willen: veiligheid, vrede, liefde. We delen veel meer met elkaar dan we verschillen.’


Vakantietip: Hollands Glorie

In het magazine ‘Hollands Glorie’ zijn veel tips te vinden voor leuke uitjes tijdens een vakantie in eigen land.

Ga bijvoorbeeld op stap in de oude Hanzestad Deventer, wandel door de paleistuinen van Het Loo, of dwaal langs vier Gelderse kastelen. Het is ook heerlijk struinen door de Marker Wadden, Nederlands jongste natuurgebied. Verder aandacht voor de thermen van Bad Nieuweschans, het oudste kuuroord van Nederland. De voormalige garnizoensplaats heeft een turbulent verleden. De ‘Meisjes van de Moestuin’ koken uit eigen moestuin, in het magazine lichten ze alvast een tipje van de sluier over hun nieuwe kookboek op. Wie wil leren om een echte Limburgse vlaai te bakken, kan terecht bij de Vlaaienbakworkshop in Valkenburg aan de Geul en een verrassend overnachtingsadres vind je in de voormalige ABN AMRO-bank aan de Kneuterdijk in Den Haag.

In de rubriek ‘Weg met de (klein)kinderen' aandacht voor goedkope kindvriendelijke uitjes, zoals banjeren over wilgenpaden, of door een bamboebos en moeras bij landgoed Buitenpost (Twello).

Wie nu een proefabonnement neemt op het tijdschrift, betaalt voor drie nummers 15 euro. Dit is inclusief het boek ‘Ons dorp’, over het wel en wee in Nederlands kleinste dorpen.

Hollands Glorie
Het mooiste in Nederland
Uitgeverij Eugen van de Pas
Nr 4 / 2021, € 5,99