Weercolumn: Later gerede kans op beter weer

Juli 2021 was objectief gezien best een puike zomermaand. De gemiddelde temperatuur kwam rond normaal uit, het aantal uren zon eveneens en qua hoeveelheid neerslag zaten we ook op het moyenne. Toch was de beleving van juli vaak heel anders bij menigeen. 

Velen spraken van een modeste maand met volop regen. Regionaal waren er inderdaad grote verschillen qua neerslag, maar qua temperaturen en zonneschijn was het dus een alleszins redelijke maand op de keper beschouwd. Veel varandert er eigenlijk niet tot 10 augustus. Het eerste weekgedeelte was ronduit prima met grotendeels droge dagdelen. Vanaf deze woensdag evenwel moeten we toch weer ernstig rekening gaan houden met regenperikelen. Nog steeds is er geen verandering te bespeuren in het hardnekkige, allesbehalve zomerse luchtdrukpatroon. Het sturende Azorenhoog ligt nog steeds op de bekende stek en aan de noordflank ervan krijgen al dan niet belegen oceaandepressies alle ruimte zich uit te rollen richting West-Europa. De randstoringen van deze depressies zijn bij ons de waterdragers. Tussen de regenmomenten door zijn er uiteraard ook flinke droge en vrij zonnige momenten. Met middagtemperaturen dagelijks rond 20 graden is het niet koud maar het kan warmer. Zoals in 1990 toen er op 4 augustus ook op Flakkee bijna 35 graden werd genoteerd. Destijds, ruim 30 jaar terug, was dat soort warmte (landelijk bijna 38 graden) nog uniek.

Vanaf het midden van de komende week herstelt het weer waarschijnlijk door meer invloed van hoge druk. De zon komt er meer aan te pas, de droge momenten overheersen en de temperaturen komen makkelijker in de buurt van de zomerse 25 graden. Of het dan ook een langduriger stabiele fase betreft is nog niet te zeggen. In het kader van deze allesbehalve topzomer ligt het in de lijn der verwachting dat we maximaal een dag of vijf, hooguit zes van het betere weer mogen gaan profiteren. Een dijk van een hogedrukgebied op de juiste stek is op dit moment nog niet in zicht dat garant zou kunnen staan voor minimaal tien dagen zomerweer op de Eilanden.