zendstation. Het complex is stevig beveiligd en zoals gemeld permanent bemand.

Het Marine Zendstation langs de Klarebeekweg in Ouddorp.
zendstation. Het complex is stevig beveiligd en zoals gemeld permanent bemand. Het Marine Zendstation langs de Klarebeekweg in Ouddorp.

Marine-zendstation in Ouddorp blijft nog enkele jaren in functie

Algemeen

OUDDORP – De woordvoerder van het Ministerie van Defensie, directie Communicatie, heeft op vragen van onze krant meegedeeld dat het nog enkele jaren kan duren voor het korte golf Marine-zendstation op de locatie in de Westduinen in Ouddorp wordt ontmanteld. Dit staat ook vermeld in het Projecten-overzicht van het Ministerie, bij de onderdelen Modernisering, aanpassen en vernieuwen van High-Frequency (HF) zendstations. Deze zijn van belang om de communicatie van marineschepen met de vaste wal zeker te stellen. Tot het moment van ontmanteling blijft de Ouddorpse locatie, daterend uit 1949, volledig operationeel en 24/7 bemand. Ook zullen er in de komende periode - indien noodzakelijk - onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Defensie heeft van het Zuid Hollands Landschap tot uiterlijk 2025 de tijd gekregen om de locatie in de Ouddorpse Westduinen schoon op te leveren. Oorspronkelijk zou dit eind 2020 gebeuren maar deze planning kon niet worden gerealiseerd. Zo is er enerzijds vertraging ontstaan bij de ontwikkeling en realisatie van het zenderpark Zeewolde en de herinrichting van Julianadorp. Anderzijds lopen er ook nog enkele bezwaarschriften van omwonenden. Bijkomend is de vertraging veroorzaakt door Covid-19 en nog langlopende veiligheidsonderzoeken van beoogde ICT-leveranciers waardoor er nog geen contracten kunnen worden afgesloten.

Mogelijk voor 2025

Dat neemt niet weg dat Defensie ernaar streeft om het ontmantelen en afstoten van diverse HF-locaties (waaronder Ouddorp) en het aanpassen van andere HF-locaties zo snel als mogelijk (dus eerder dan 2025) op te leveren voor herinrichting. Een aantal antenneparken in het land is al afgestoten en opnieuw ingericht. Het Marine-zendstation in Ouddorp is het grootste korte golf zendstation van Defensie voor het verzorgen van radioverbindingen met marineschepen, zowel voor Nationale- als NATO-eenheden. Het Ministerie van Defensie kocht in 2012 het korte golf zendstation “Flevo” in Zeewolde. Dit zendstation was tot eind 2007 in gebruik als korte golf zendstation voor Radio Nederland Wereldomroep. Het zendstation wordt nu door Defensie heringericht als korte golf-zendstation en gaat daarmee de taak van het Marine-zendstation in Ouddorp overnemen. Deze locatie op ons eiland beschikt over een ondergronds zendstation en een uitgebreid bovengronds antennepark in het natuurgebied de Westduinen dat in beheer is bij het Zuid-Hollands Landschap. Er is nauwelijks enige informatie over de exacte functie van het zendstation. Het complex is stevig beveiligd en zoals gemeld permanent bemand.