FOGO: "De gevolgen zullen groot zijn voor iedereen"

De Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee Ondernemers (FOGO) spreekt van een "desastreuse en zeer ernstige beslissing die we uit de krant moesten vernemen". Het besluit is volgens de FOGO niet alleen van grote invloed voor de inwoners en ondernemers op Goeree-Overflakkee maar ook voor die van de Hoeksche-Waard, West-Brabant, Voorne-Putten en Zeeland.

"De gevolgen zullen groot zijn voor iedereen. Van de boeren die hun producten van het land moeten halen tot de winkels die bevoorraad moeten worden. Studenten en forenzen die van en naar het eiland moeten reizen zullen véél langer onderweg zijn. De toeristische sector op de eilanden die het al zwaar heeft gehad, krijgt weer een klap. En alleen al de economische schade voor de transportsector loopt op tot minstens 53 miljoen euro."

Het dossier renovatie Haringvlietbrug bestaat al vele jaren, aldus de FOGO. "Voor de renovatie van het beweegbare deel medio 2023 hebben we samen met de Ondernemersvereniging Hoeksche Waard al verschillende alternatieven aangedragen. Geen van deze alternatieven kan op steun rekenen van Rijkswaterstaat. Als over twee weken de nieuwe maatregelen ingaan, betekent dit dat we de komende drie jaar grote hinder zullen ondervinden. En vanaf 2025 gaat RWS aan de slag met het vaste deel van de haringvlietbrug. Reken maar uit dat we de komende jaren in de file komen te staan." En deze files zullen niet alleen op en rond de Haringvlietbrug zijn, weet ook de FOGO. "Zowel de N57 als de N59 zullen overbelast worden. Inwoners, toeristen, transport van en naar Schouwen-Duivenland zullen naar alternatieve routes zoeken. Vanuit Goeree-Overflakkee is de Haringvlietdam (N57) het enige alternatief om aan de bovenkant van het eiland te komen. Het verkeer op de N57 op Voorne-Putten zal sterk toenemen en de A15 richting Rotterdam zal veelvuldiger vast komen te staan."

Steef Visser, voorzitter van de FOGO: "We zijn op dit moment druk in gesprek met verschillende partijen en ondernemers om te kijken hoe we deze desastreuse beslissing kunnen ombuigen naar een meer acceptabele uitkomst. De veiligheid staat natuurlijk bovenaan, maar Rijkswaterstaat moet nu in actie komen en opnieuw kijken naar alle eerder aangedragen alternatieven. Daarnaast moet al het mogelijke gedaan worden om ervoor te zorgen dat er twee rijstroken beschikbaar blijven. Of dit nu trajectcontrole is of een andere oplossing."

De coronacrisis is nog niet achter de rug of de volgende crisis zich alweer aandient, aldus de FOGO. "Voor ons komt deze stap volkomen onverwachts. Niemand bij Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland en/of ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is zo vriendelijk geweest om dit met ons te bespreken of tijdig aan te kondigen. Voor ons is deze beslissing van de minister niet acceptabel. Daarom zijn wij bezig om onze krachten bundelen en een vuist te maken naar Rijkswaterstaat en Den Haag."