Zomersluiting afdeling voor kortdurende zorg De Vliedberg

OUDDORP - Woonzorglocatie De Vliedberg van CuraMare sluit tijdens de zomermaanden, juli en augustus, de afdeling voor kortdurende zorg. De rustige zomerperiode, maar ook de nasleep van corona en een goede verdeling van zorgpersoneel zijn redenen voor deze tijdelijke sluiting.

Een kortdurend verblijf, ook wel Eerstelijns verblijf (ELV), is een tijdelijk verblijf op een woonzorglocatie als door (medische) omstandigheden thuis wonen tijdelijk niet mogelijk is. Een kortdurend verblijf kan worden aangevraagd door de huisarts of een specialist uit het ziekenhuis. Verreweg het merendeel van de cliënten komt via een aanvraag van de medisch specialist, na een verblijf in het ziekenhuis. Door de afschaling van de reguliere zorg in de ziekenhuizen tijdens de coronaperiode, is de vraag naar kortdurende zorg al lange tijd minder. Hoewel de reguliere zorg weer opstart, is op dit moment het aantal cliënten voor een Eerstelijns verblijf nog gering. De zomerperiode is bovendien altijd een tijd waarin minder cliënten worden opgenomen. 

De lage bezetting op de afdeling én de aankomende zomer- en vakantieperiode heeft CuraMare doen besluiten de kortdurende zorg tijdelijk te centreren op woonzorglocatie Bestenwaerd, in Dirksland. Cliënten uit de regio met een ELV-indicatie kunnen daar terecht. Door de kortdurende zorg op één locatie aan te bieden, kunnen ruimte, middelen en personeel efficiënt ingezet worden. Zorgpersoneel van de afdeling ELV in De Vliedberg gaat, in goed overleg, tijdens de zomersluiting aan de slag op andere afdelingen, locaties en in de wijk. 

De verwachting is dat vanaf september de instroom weer op gang komt en de afdeling ELV in De Vliedberg weer open gaat.