Afbeelding

Praktijkproef met zelfstandige sensoren van startop Goeree-Overflakkee

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op Goeree-Overflakkee zijn onlangs twee nieuwe meetbuizen in het water geplaatst. Ze maken onderdeel uit van de praktijkproef Hiawatha. “We willen hiermee uiteindelijk overal in ons gebied een actueel beeld krijgen van het watersysteem,” licht projectleider Robert Doetsch toe. “Zodat we nog beter kunnen zorgen voor schoon en voldoende water.”

De meetbuizen registreren vier zaken: de peilhoogte, de watertemperatuur, het zoutgehalte en het zuurstofgehalte in het water. Die gegevens worden via een draadloze verbinding naar een centrale database verstuurd. Die informatie biedt aanknopingspunten om proactief maatregelen te nemen. Doetsch: “We zien nu bijvoorbeeld dat er ’s nachts minder zuurstof in het water zit dan overdag. Voldoende zuurstof is essentieel voor vissen om te overleven. Dus als de sensor meet dat de zuurstof-waardes overdag laag zijn, kun je op basis daarvan besluiten extra vers zuurstofrijk water in te laten. Zodat er minder vissen doodgaan.”

Tandenborstel

Die werkwijze is overigens nu nog toekomstmuziek. Eerst moet worden onderzocht hoe de sensoren zich houden onder allerlei verschillende omstandigheden. De praktijkproef duurt daarom minimaal een jaar. Daarin worden er voortdurend aanpassingen gedaan. Doetsch: “Er zit een soort tandenborstel in de meetbuis om de zuurstofsensor regelmatig schoon te maken. Moet dat 1x per dag of 1x per week? Dat bekijken we nu.” Andere aandachtspunten zijn het optimaliseren van het energieverbruik in verschillende weersomstandigheden, het minimaliseren van onderhoud en het goed verzenden van de gegevens tussen het veld en kantoor zonder technische verstoringen. 

Nieuwe Besturing Watersysteem

Het plaatsen van de meetbuizen maakt onderdeel uit van het veel grotere project Nieuwe Besturing Watersysteem (NBWS). Daarbij vernieuwt men de komende twee jaar het besturingssysteem van al de automatische kunstwerken, de technische installaties waarmee men het water regelt. Ook implementeert het Waterschap een beslissingsondersteunend systeem. Zo gaan innovatieve technieken helpen wateroverlast of watertekort te voorkomen. En blijven we -ook in een veranderend klimaat- slim en efficiënt zorgen voor schoon en voldoende water.