Bestuursleden Theo van Biert en Djoeke de Haan van D66 Goeree-Overflakkee (Foto: Wim van Vossen).
Bestuursleden Theo van Biert en Djoeke de Haan van D66 Goeree-Overflakkee (Foto: Wim van Vossen).

D66 neemt in maart 2022 deel aan gemeenteraadsverkiezingen

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad in maart 2022 werpen hun schaduw vooruit. Dat er zich dan politieke veranderingen aankondigen is nu al duidelijk. Want op de voorgeschreven dagen van registratie van nieuwe partijen (12 december 2021) en kandidaatstelling (31 januari 2022) prijkt dan in ieder geval de ‘nieuwe’ partij D66. De Democraten zijn na acht jaar terug van weggeweest. Enthousiast en vastberaden werkt het afdelingsbestuur Goeree-Overflakkee, bestaande uit voorzitter Theo van Biert, secretaris Djoeke de Haan en penningmeester Menno Harzing, nu aan een stabiel team van waaruit de uiteindelijke kandidaatstelling kan plaatsvinden.

Door Jaap Ruizeveld

Er is de komende tijd nog veel werk te verrichten, maar de lijnen zijn uitgezet en met support van en gevoed door het regiobestuur D66 worden en zijn de contouren duidelijk. “Wij willen constructief meedenken over wat er op ons eiland speelt en als de kiezer ons het vertrouwen geeft en dat met haar of zijn stem beloont, dat dan ook in de volksvertegenwoordiging tot uiting brengen. Transparant, open, met een luisterend oor naar onze inwoners, naar de samenleving”, aldus de bestuurders. “In de voorbereiding daarop, verzamelen wij input uit de kernen, voeren gesprekken met dorpsraden (te beginnen in Achthuizen), verenigingen, instellingen en bedrijven. Informatie die kan worden opgenomen in thema’s in het op te stellen verkiezingsprogramma. In de aanloop daar naartoe zullen wij als D66 afdeling Goeree-Overflakkee ook een aantal (online of fysieke) bijeenkomsten organiseren.” 

Aanwas leden

Djoeke de Haan was van 2010 tot 2013 -het jaar waarin na de herindeling de eilandgemeente Goeree-Overflakkee werd geformeerd- D66-raadslid in toen nog zelfstandige gemeente Middelharnis. Bij de verkiezingen in 2013 lukte het D66 ondanks steun van GroenLinks net niet om een zetel te krijgen in de eerste volksvertegenwoordiging Goeree-Overflakkee. “Dat deed flink pijn. De afdeling van D66 bleef, maar vanaf de zijlijn politiek meedoen bleek lastig. De club was teleurgesteld en eigenlijk te klein om activiteiten te ontplooien. Dat euvel was er ook nog in 2018. Het was toen niet het moment om serieus aan de verkiezingen mee te kunnen doen. Gelukkig bleven de onderlinge contacten bestaan en er kwam de laatste tijd veel aanwas van jonge nieuwe leden. Dat stimuleerde en daarom richten wij ons - als nieuw bestuur - nu op de verkiezingen van maart volgend jaar. Het enthousiasme is terug.” 

Constructief

Denken de lokale afdeling mee te kunnen liften op het landelijke succes van D66? “Als je kijkt op het eiland naar het aantal D66-stemmers bij recente verkiezingen, dan wil je dat geluid ook graag gericht lokaal vertalen naar onze gemeente. Met nieuwe mensen en nieuwe energie. We willen ons constructief inzetten voor de belangen van het eiland en haar bewoners. Met gelijke kansen voor iedereen. Mét elkaar en met respect voor ieders levensopvatting/religie. Iedereen vrijlaten en niemand laten vallen. Je kan van betekenis zijn, zowel in een coalitie als in een oppositierol. Doen wat je beloofd hebt en je ook kwetsbaar durven op te stellen. Geen burgerparticipatie in woorden maar in daden invullen. Betrouwbaar zijn”, zegt Theo van Biert. “In samenspraak zoeken naar de best mogelijke aanpak en of oplossing van vraagstukken en problemen. Bij veranderingen daarover transparant communiceren.”         

“Wij gaan ervoor”

Op de weg naar de verkiezingen werkt het lokale bestuur aan een krachtig en stabiel team. “We schrijven nu aan een lokaal partijprogramma met de uitgangspunten van D66 en we werken aan een campagnecommissie, aan de formatie van een steunfractie en uiteraard de keuze van de D66-lijsttrekker. Wij nemen daar zorgvuldig de tijd voor. We verdiepen ons in de actuele eilanddossiers, volgen de (online) raadsvergaderingen en dialoogbijeenkomsten. Dit alles om dossierkennis te vergaren. Wij gaan ervoor. Het is best spannend, maar wij zijn optimistisch en hopen dat de kiezer straks ons de kans geeft om in de nieuwe gemeenteraad de eilandbelangen vanuit de D66-insteek te mogen behartigen”, geven bestuurders Van Biert en De Haan aan.