Een archieffoto van Nacht Zonder Dak 2019.
Een archieffoto van Nacht Zonder Dak 2019. Foto:

Bijzondere samenwerking voor Nacht Zonder Dak in drie verschillende dorpskernen

SOMMELSDIJK - Deze zomer zal er in drie verschillende dorpskernen de Nacht Zonder Dak worden georganiseerd. De aftrap vindt aanstaande vrijdag in de nacht van 25 op 26 juni plaats in Den Bommel. De volgende twee vrijdagen volgen Ooltgensplaat en Stellendam. Dat het evenement voor het eerst in drie verschillende dorpen wordt gehouden, is het resultaat van een bijzondere samenwerking van verschillende partijen die betrokken zijn bij de jongeren op Goeree-Overflakkee.

Door Klazina de Bakker

Sinds vorig jaar is er een groeiend netwerk ontstaan van mensen en organisaties, die vanuit allerlei verschillende achtergronden de jongeren op het eiland in hun eigen dorpskern willen bereiken. Daarbij horen onder andere de jeugd- en jongerenwerkers van Stichting Youth for Christ en Stichting ZIJN, de dorpsraden van de diverse kernen en veel vrijwilligers vanuit de dorpen zelf en vanuit de eilandelijke kerken. Er zijn onderling allerlei nieuwe contacten gelegd die uitgroeiden tot de gezamenlijke organisatie van de Nacht Zonder Dak. De Nacht Zonder Dak is een actie van Tearfund waarbij tieners een nacht doorbrengen in een zelfgemaakt krotje van plastic en kartonnen dozen. Het evenement is een mix van bewustwording, plezier maken en iets doen voor een ander. De opbrengst van de actie is bestemd voor jongerenprojecten van Tearfund. In Den Bommel wordt de Nacht Zonder Dak inmiddels al zo’n vijftien jaar georganiseerd, vorig jaar voor het eerst in samenwerking met Stichting ZIJN. Dit jaar doen ook Stellendam en Ooltgensplaat mee en zijn diverse nieuwe partijen aangeschoven bij de organisatie.

Onze kracht

“Deze samenwerking is echt bijzonder”, zegt Adriaantje van Enthoven, bestuurslid van de dorpsraad van Ooltgensplaat. “We zijn een heel gemêleerd gezelschap met mensen van allerlei achtergronden, maar daarin schuilt juist ook onze kracht. We versterken elkaar. Vanuit de coördinerende groep kunnen er weer nieuwe verbindingen gelegd worden in de verschillende dorpen.” Dat beaamt ook Ariëtte Hage uit Den Bommel, die als vrijwilliger vanuit Youth for Christ betrokken is bij de organisatie. “Toen we vorig jaar bij de Nacht Zonder Dak in Den Bommel voor het eerst samenwerkten met Stichting ZIJN, merkten we hoe we onderling gebruik kunnen maken van elkaars netwerk. Bij Youth for Christ zijn we bijvoorbeeld erg blij met de expertise en de materialen van ZIJN, terwijl zij door de samenwerking een nieuwe ingang bij de jongeren in Den Bommel hebben gekregen. Het is trouwens ook wel leuk om te noemen dat de bus van Youth for Christ, een mobiele chill- en ontmoetingsplek, aanstaande vrijdag voor het eerst ingezet wordt bij de Nacht Zonder Dak in Den Bommel.” De partijen maken daarnaast dankbaar gebruik van de ervaringen en tips vanuit de werkgroep in Dirksland, waar in september ook nog een Nacht Zonder Dak gehouden zal worden.

Door het gezamenlijk organiseren van activiteiten voor jongeren, groeit de eenheid en het onderling vertrouwen, zegt Elycia Sieliakus, jongerenwerker bij Stichting ZIJN. “Als je samen iets organiseert met een bepaald doel, leer je elkaar binnen korte tijd goed kennen en weet je wat je aan elkaar hebt. Het is fijn om ervaringen uit te wisselen. Samen is het ook veel gemakkelijker om een activiteit neer te zetten. We delen onze kennis en daarnaast zijn er veel meer vrijwilligers die mee willen helpen.” Ook Ariëtte Hage ziet dit als een groot voordeel. “Adriaantje heeft vanuit de dorpsraad Ooltgensplaat bijvoorbeeld contact met de gemeente over het aanvragen van vergunningen voor de Nacht Zonder Dak. Zij staat ook weer in verbinding met andere dorpsraden.”

De betrokken partijen zijn blij met de samenwerking. “Het is snel gegaan”, zegt Adriaantje van Enthoven. “Dat is heel mooi. We zien een compleet netwerk met een verbinding tussen alle verschillende poppetjes, die afwisselend op de voorgrond staan. Hoewel ieder zijn eigen gekleurde achtergrond heeft, werken we in harmonie samen en vullen we elkaar goed aan. We houden rekening met elkaar en kunnen snel keuzes maken. Daarnaast hebben we allemaal andere ingangen, waardoor het netwerk heel breed is.”

Marieke Ras, die vanuit het jeugdwerk van de kerken in Den Bommel al meer dan tien jaar betrokken is bij de organisatie van de Nacht Zonder Dak, ziet dat een groter netwerk veel meer mogelijk maakt. “In Den Bommel wordt de Nacht Zonder Dak nu voor het derde jaar bij het voetbalveld gehouden. Daardoor raakte ook de voetbalvereniging enthousiast en wilde graag meehelpen.” Ariëtte Hage knikt. “Door die stap ontdekten we mogelijkheden waarvan we niet wisten dat ze er waren en begonnen er ook veel meer jongeren mee te doen. Naast de grote samenwerking helpen er ook veel kleine bedrijven mee en melden mensen vanuit de dorpen zich spontaan aan als vrijwilliger.”

Breder trekken

De nieuwe vorm van samenwerken smaakt naar meer. “We hopen het zeker breder te trekken”, zegt Elycia Sieliakus. “We willen graag met zoveel mogelijk partijen samenwerken om jongeren in hun eigen dorp op allerlei vlakken te bereiken.” Als eerste kijken alle betrokkenen nu uit naar de Nacht Zonder Dak. Of ze dat spannend vinden? “Nee hoor,” lacht Adriaantje van Enthoven. “We zijn goed voorbereid en hebben alles goed georganiseerd. Als het maar niet te hard regent.” Daar maakt Marieke Ras zich echter niet zo druk om. “We zorgen dat er genoeg plastic is om alles mee af te dekken, dat is nog lekker warm ook. En trouwens, in de vijftien jaar Nacht Zonder Dak in Den Bommel heeft het denk ik maar twee of drie keer geregend. Het komt wel goed. We zijn er helemaal klaar voor.”