Het perfecte plaatje is niet altijd zo perfect

Sinds het gebruik van drones voor fotografie zie je de ene na de andere mooie foto verschijnen. Zo ook van verschillende natuurgebieden op Goeree-Overflakkee. Deze foto’s leveren via de social media vele ‘likes’ op. Hoewel deze foto’s ons als natuurbeschermers en terreinbeheerders ook nog steeds een WOW-effect bezorgen, geeft het ons ook een onbestendig gevoel. Want weet je, drones in natuurgebieden kan helemaal niet.

Vooral in de periode van het broedseizoen, waarin juist de rust noodzakelijk is in de kraamkamer van de natuur, zijn drones uit den boze. Ze zorgen voor geluidsoverlast en wanneer de bestuurder deze ook nog eens laag laat vliegen, geeft het stress bij de aanwezige dieren. Het levert dan wel een perfect plaatje op, die rennende reeën of paarden in het groen. Besef wel, dit doen deze dieren zeker niet om een mooie pose aan te nemen voor de foto.

Een aantal natuurgebieden vallen onder een TBB-gebied. TBB staat voor toegangsbeperkingsbesluit. Dit zijn extra beschermde gebieden waar vliegen met een drone verboden is. Op Goeree-Overflakkee zijn dit bijvoorbeeld delen in de Kwade Hoek en bij de Scheelhoek.

Soms verlenen wij derden toestemming om een drone in te zetten bij het maken van foto- en filmopnames. Dit is vaak voor professioneel gebruik, bijvoorbeeld bij televisieopnames. Naast dat een partij moet voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving voor het beroepsmatig gebruik van drones én toestemming moet krijgen van de provincie voor het vliegen in een Natura 2000-gebied, maken wij als terreinbeheerders ook een toestemming op. Hierin staat o.a. dat het gebruik van een drone is toegestaan, mits voldaan wordt aan voorwaarden, zoals niet vliegen in het broedseizoen, een bepaalde afstand houden tot (grote) groepen rustende en foeragerende vogels en grote grazers, dat met lage snelheid gevlogen moet worden, etc.

Voor onszelf gelden dezelfde regels voor het gebruik van een drone in onze gebieden. Soms zetten wij zelf een drone in voor toezicht en in een enkel geval voor beheer. Voor het toezicht bijvoorbeeld bij het opsporen van ongewenste activiteiten in onze gebieden. Voor beheer bijvoorbeeld bij het in beeld brengen van de broedplaatsen van vogels of groeiplaatsen van planten die juist uit het gebied verwijderd moeten worden.

Het is zeker mooi om te zien dat velen genieten van de natuur op Goeree-Overflakkee. En deze ook nog eens perfect vast willen leggen. Maar wil je een foto maken in een natuurgebied met gebruik van een drone, check dan vooraf de gebiedsregels die bij de ingang op het bord staan vermeld. Hier staat meestal vrij wandelen op de paden en of fietsen, overige verboden. Dit betekent dat er geen andere activiteiten plaats mogen vinden. Je drone besturen in een natuurgebied mag niet zonder toestemming van de terreinbeheerder.