Gestolen Markt

Ja hoor, het jaloerse kind heeft weer zijn zin. Eindelijk na zoveel jaren proberen heeft het bestuur over Middelharnis een reden gevonden waarin de Sommelsdijkse Weekmarkt na ruim 500 jaar “wettelijk” geannexeerd is. Van die knusse en gezellige straat naar dat onpersoonlijke parkeerterrein achter D’n Diek verplaatst. O, wat zijn ze heden blij.

Zou dit de enige mogelijkheid geweest zijn om die parkeerplaats wat gezelliger te maken. Middelharnis wil zoveel mogelijk naar zich toe halen om het vervolgens langzaam dood te laten bloeden. De Omloop moest ook zo nodig op het Zandpad openen en sluiten omdat Ooltgensplaat in zo’n uithoek lag. Nu is de belangstelling tanende. Zal dit met de Sommelsdijkse Weekmarkt ook gaan gebeuren? Je mag het natuurlijk ook niet meer zo noemen, stel je voor. Het wordt nu, eindelijk na jaren, de Middelharnisser Weekmarkt maar niet met 500 jaren op deze standplaats. Dit kan op die plek ook niet omdat er in het verleden een kerk gestaan heeft.

Brandweertechnisch, legde men uit, is de Voorstraat/Marktplaats te smal om de brede brandweerauto’s te laten rijden, zeker als er dan nog marktkramen staan ook. Er was laatst brand op dinsdag. Wat nu, schreef men, als de brand op marktdag was geweest? Dat zou een ramp geworden zijn. Daarom “moesten” de kramen daar ook weg. Maar wat, als de brand op zondag was geweest? Zou de kerk dan ook moeten verhuizen naar een parkeerplaats in Middelharnis?. Het is duidelijk een gezochte reden voor het eenzijdig werkende gemeentebestuur om hun zin drastisch door te drijven..

Op meerdere plekken wordt het erfgoed weggeschreven. Het belangrijkste is dat Middelharnis eindelijk een eigen markt heeft. En wat voor één! Niet meer praten over die veel oudere markt omdat dit de aandacht van de “eigen” markt weghaalt.

Maar wat, bedenk ik mij nu, als er aan de achterkant van de winkels bij die parkeerplaats op marktdag brand uitbreekt. Ver gezocht? Misschien, maar Middelharnis is begonnen met opperen!!

Zou het niet vriendelijker geweest zijn om de markt niet uit Sommelsdijk te halen maar het eventueel aan één kant in de Voorstraat te zetten en de andere kramen op de Havenkom te plaatsten. Daar is redelijk genoeg plaats gebleken bij een extra markt. Nu de Markt gestolen is wordt ook de klandizie, waarover ze zo juichen in Middelharnis, wel aan de winkels in Sommelsdijk onttrokken.

Vorige week heeft Gerda Vis uit Sommelsdijk een prima commentaar geschreven op de situatie. Zij noemde Middelharnis heel toepasselijk Rupsje Nooitgenoeg naar het 50 jaar oude kinderboek van Eric Carle (450 jaar jonger dan de Sommelsdijkse Markt). Alles wat eetbaar is slokt de rups op om groter te worden en uiteindelijk mooier. Middelharnis slokt alles wat interessant is ook op om groter te worden en uiteindelijk belangrijker.

De weg bij Nieuwe-Tonge is al jarenlang te gevaarlijk om over te steken. Er zou wat aan gedaan worden, maar eerst de rondweg bij Melissant. En, o ja, de rotonde bij Middelharnis moet eigenlijk eerst nog belangrijk vergroot worden en dan pas Nieuwe-Tonge? Of toch maar eerst die superbelangrijke nieuwe randweg in Middelharnis. Nieuwe-Tonge komt wel als er geld over is…!

Als het oude onbelangrijke gemeentekantoor te Oude-Tonge in Middelharnis had gestaan was het allang verbouwd en opnieuw bewoond geweest.

Het verbaast mij dat met alles wat Middelharnis naar zich toe haalt, niet die veel geldopleverende slakken en de (gelukkig voor de goede verstandhouding tussen gemeentebestuur en de provincie) supergrote biofabriek naar zich toe gehaald heeft. Het moet toch een opwindend gebeuren voor de dienstdoende wethouder zijn om zoiets groots naar Middelharnis te halen in plaats van naar het kleinere Oude-Tonge, maar zulke stappen zal hij wel niet durven doen aangezien het niet strookt met de gevoelens van zijn goedgelovige kiezers.

Niet dat ik de bewoners van Middelharnis die supergrote overlast en die aanstaande milieuramp toe wens, want dat vinden wij in oostelijk Flakkee ook niet zo geslaagd. Wij zijn hier ook gewoon ingetuind door de gegevens die niet of nauwelijks bekend gemaakt zijn. Het komt er gewoon, zei het gemeentebestuur. Zo doe je dat!

Helaas komt de wind voornamelijk uit zuid en west, zodat de stank afwindig is ten opzichte van Middelharnis. Heel veel giftige transporten gaan door Oude-Tonge en als ze iets meer moeite willen doen, làngs Oude-Tonge, maar dan moeten ze wel een halve kilometer omrijden en tijd is geld..

Er is toch zeker nog wel een plekje te vinden op de Westplaat voor zoiets groots, of zou dat te dicht bij de toeristen zijn? Het komt mij steeds duidelijker voor dat de inwoners veel beter toerist kunnen zijn, er wordt dan tenminste naar ons geluisterd. We zullen wel toerist moeten worden met al die verengelste benamingen voor het winkelcentrum en het plein voor het Gemeentehuis.

Ach, we zijn afgedwaald. Zo snel gaat het nu als je alle handelingen van dit gemeentebestuur aanhaalt. Het is geen onnadenkendheid maar gewiekstheid en dat zou een goede eigenschap van een gemeentebestuur moeten zijn. Ze moeten attent blijven op alle goede en slechte berichten, aanbiedingen en uitvoeringen en daar naar handelen. Dat hebben ze ook gedaan, vinden ze. Ze zijn van de veronderstelling uitgegaan dat ze het goed hebben gedaan voor onze eilandgemeente. Ik ben van mening dat ze het de laatste paar weken slecht hebben gedaan.

Rob van der Meer

Oude-Tonge