Hoet zit het met macht, tegenmacht en integriteit?

Stelt u zich eens voor: Meerdere onderzoeken wijzen uit dat het klimaatprobleem het best kan worden opgelost door minder CO2 uit te stoten. Shell, KLM, de NAM en TATA Steel richten een werkgroep op. En geven bij het kabinet aan dat zij dé beste oplossing hebben voor de klimaatproblematiek: variant 0% CO2-reductie. Deze werkgroep wordt met alle egards ontvangen op het ministerie van Economische Zaken. De minister belooft een wetsvoorstel te maken. De werkgroep vraagt of ze dit wetsvoorstel nog wel even mogen controleren voor het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Nadat journalisten en politici zich ervan hebben verzekerd dat dit geen foute 1 april-grap is, breekt grote commotie uit. De minister treedt af en van de werkgroep werd nooit meer iets vernomen.

Goeree-Overflakkee: Meerdere onderzoeken wijzen uit dat verkeersknelpunten in Middelharnis/Sommelsdijk het meest efficiënt kunnen worden opgelost door een westelijke randweg en/of een verbetering van de doorstroming op o.a. de Langeweg. Een bruggen- en tunnelbouwer, een ingenieursbureau, een projectontwikkelaar én een grootgrondbezitter richten een werkgroep op. Deze werkgroep stelt voor een dure oostelijke randweg met tunnel of brug te bouwen precies over de gronden van de grootgrondbezitter. De projectontwikkelaar kan hierdoor 500 woningen bouwen. De werkgroep wordt met alle egards ontvangen op het gemeentehuis. De werkgroep vraagt of ze dit raadsvoorstel nog wel even mogen controleren voor het naar de gemeenteraad wordt gestuurd.
De helft van de gemeenteraad is wild enthousiast en omarmt het voorstel.

Is het wellicht zinvol om ook op Goeree-Overflakkee eens te praten over de bestuurscultuur? Hoe het zit met macht, tegenmacht en integriteit?

Wie zit er in de gemeente Goeree-Overflakkee eigenlijk aan het stuur? Het college, gecontroleerd door de gemeenteraad? Of het grootkapitaal dat de belastingbetaler 18 tot 35 miljoen euro uit de zak klopt om er vervolgens zelf met de winst vandoor te gaan?

Willy Visser-Peeman, Sommelsdijk