Conservatieve Volks Partij

Bij het opruimen van een lade van mijn bureau vond ik een folder van de CVP de Conservatieve Volks Partij. Daarin stond in dat de CVP aan de gemeenteraadsverkiezingen van 31 mei 1979 wilde deelnemen. Op de voorkant van de folder stond een pentekening van het toenmalige raadshuis met als ondertiteling: ‘Wat er in dit raadhuis geschiedt, bezorgt ons veel verdriet. Nee uien worden er niet schoongemaakt in het raadhuis, maar toch krijgt U de tranen in de ogen als U daar een raadsvergadering bijwoont. Voor zakelijke politiek is nauwelijks plaats en de meeste problemen schuift men steeds maar weer vooruit'                

Nu 43 jaar later, is er niet veel veranderd, het is zelfs erger geworden, met meer raadsleden en wethouders. Het is toch triest dat je tot die conclusie moet komen. Dat ‘een man een man en een woord een woord’ niet meer geldt is even eens triest. Het merendeel van de raadsleden blijkt niet gehinderd te worden door enige kennis. Zo lijkt het althans, gezien de uitslagen van sommige stemmingen. Ook het verdeeld stemmen van raadsfracties is funest voor een goed beleid en verschaft de kiezer geen duidelijkheid.

Je zal maar op de VVD of op de VKGO gestemd hebben omdat je vindt dat die partij het beste je politieke mening verwoordt. Dan komt er een stemming over een bepaalde zaak die je interesse heeft en dan wordt er door de leden van die fracties niet eensluidend gestemd. Wie verwoordt dan je mening, de voor of de tegen stemmers? Ben je het niet eens met het standpunt van je fractie stap dan op, maar stel wel je zetel beschikbaar. Een huis dat of een fractie die verdeeld is, is geen lang leven beschoren. Kijk maar naar de VKGO daar is de afbraak al zichtbaar.

Jan Nijssen
Dirksland