De weekmarkt van Sommelsdijk

Geachte leden van B&W en de Raad,

Is het schaamrood inmiddels van jullie kaken weggetrokken? Waar zijn jullie mee bezig! Gaat het afbreken van tradities een gewoonte worden? Nog niet zo lang geleden is bij verenigingen en kerkelijke instellingen op Goeree-Overflakkee, de zo bij velen decennialange traditie van het inzamelen van karton en oud papier t.b.v. hun kas, met zwakke argumenten afgenomen. Nu is het de beurt aan de Sommerdiekers. Die worden een al eeuwenoud stukje erfgoed ontnomen, ook dit keer weer met niet al te sterke argumenten.

Sommelsdijk met zijn prachtig historisch centrum, daar horen ook historische gebeurtenissen en evenementen zoals een markt bij. Natuurlijk spelen commerciƫle belangen voor de marktkooplui een rol, maar dat mag in dit geval niet primair zijn. Ook de Sommerdieker en zijn middenstand willen levendigheid in hun dorp. Een vertegenwoordiger van de marktkooplui heeft aangegeven, dat als de markt weer terug zou gaan naar Sommelsdijk, dit zonder morren zou zijn gebeurd.

Als dan ook nog blijkt dat in het coalitieakkoord staat dat de weekmarkt na de crisis weer terug zou gaan naar de Voorstraat in Sommelsdijk, dan kunnen we na het rigoureuze besluit de weekmarkt definitief in Middelharnis te houden, niet anders constateren dat hier een belofte wordt gebroken die in het kabinet Rutte niet zou misstaan.

Complimenten aan VKGO. De enige partij die het opnam voor Sommelsdijk. Maar dat kan ook niet anders als je Vitale Kernen in je partijnaam hebt staan. Waar bleven andere partijen?

Jan van der Laan
Sommelsdijk