Verschillende kruispunten op het eiland zijn momenteel erg onoverzichtelijk door de bermbegroeiing.
Verschillende kruispunten op het eiland zijn momenteel erg onoverzichtelijk door de bermbegroeiing.

Hoge bermbegroeiing zorgt voor gevaarlijke situaties in verkeer

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het is een prachtig gezicht als je over een van de provinciale wegen op het eiland rijd: de groene bermen, hier en daar ook met klaprozen. Totdat je bij een kruispunt komt. Dan is diezelfde berm ineens heel erg lastig, of zelfs ronduit gevaarlijk. De oorzaak blijkt een maaiachterstand van de verantwoordelijke aannemer.

Met name op sociale media waren de meldingen van gevaarlijke situaties en bijna-ongelukken afgelopen week niet van de lucht. En zonder goed zicht op aankomend verkeer ‘op de gok’ een weg op rijden, dat is vragen om ongelukken. De grote vraag is dan ook: waarom worden de bermen niet gemaaid, in ieder geval bij de kruispunten. De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor het maaien van de bermen langs provinciale wegen. Afgelopen donderdag 10 juni liet Gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland in een brief aan de Statenleden weten dat er een achterstand is ontstaan in het maaiwerk van de aannemer, die voor de provincie het onderhoud aan het groen verzorgt in de Alblasserwaard, Hoeksche Waard, Krimpenerwaard, Voorne-Putten en op Goeree-Overflakkee. Ook de provincie ontving hierover meldingen, zo blijkt uit de brief. "De oorzaak is een samenloop van omstandigheden", aldus Koning. "De planning die de aannemer in eerste instantie voorzien had is, onder meer door de relatief late natte periode in het voorjaar, niet toereikend gebleken."

Inhaalslag

De aannemer is na 'bijsturingsmaatregelen' direct gestart met een inhaalslag, aldus de gedeputeerde. "Om te voorkomen dat de veiligheid in het geding komt, wordt daarbij eerst het groen langs de provinciale wegen gemaaid, alvorens overgegaan wordt tot het uitvoeren van de overige maaiwerkzaamheden. De aannemer doet er daarbij alles aan om de capaciteit van het in te zetten materieel en personeel op te schalen om daarmee de inhaalslag zo snel mogelijk af te kunnen ronden. Vanwege de omvang van de werkzaamheden kan het voorkomen dat deze in bepaalde gevallen in de nachtelijke uren worden uitgevoerd. Hierbij wordt uiteraard getracht om (geluids)hinder zoveel mogelijk te voorkomen, maar dit kan niet in alle gevallen worden uitgesloten."

Onduidelijk

Navraag bij de provincie leert dat nog niet precies duidelijk is wanneer de bermen langs de provinciale wegen Goeree-Overflakkee worden gemaaid. "Het gaat om een uitgestrekt gebied waar de achterstand is ontstaan, dus het hangt ervan af hoe snel de aannemer extra personeel kan inzetten", aldus een woordvoerder van de provincie. "Maar het mag duidelijk zijn dat de huidige situatie zeker niet gewenst is. Verkeersveiligheid is een groot goed, dus het maaien kan niet lang uitblijven."

Volgens gedeputeerde Koning is het ook belangrijk dat herhaling wordt voorkomen, zo blijkt uit haar brief. "De nu ontstane situatie wordt direct na afronding van de inhaalslag geëvalueerd. Daarbij wordt nagegaan welke oorzaken er aan ten grondslag hebben gelegen en welke maatregelen er nodig zijn om te voorkomen dat vergelijkbare situaties nog een keer zouden ontstaan."

Biodiversiteit

Bermen maaien kan in Nederland overigens niet zomaar en naar eigen inzicht. Naast het mooie gezicht en het slechte zicht zijn bermen namelijk ook belangrijk voor de biodiversiteit. "Ze spelen een belangrijke rol in het leefgebied van planten en insecten. Het gaat helaas niet goed met de insecten in Nederland", aldus de provincie. "Daarom beheert de provincie de bermen ecologisch en is er voor elke N-weg een maaiplan. In het maaiplan staat op welke wijze we de bermen onderhouden, op welk moment en met welke methode. Om de biodiversiteit te stimuleren wordt minder gemaaid, maaiafval meegenomen en een gebiedseigen zaadmengsel ingezaaid na groot onderhoud aan een weg of berm."