De jongste generatie kwam ook op de nieuwe baan.
De jongste generatie kwam ook op de nieuwe baan.

Ben Overweg Baan is een feit

MELISSANT - Hij bruiste van de ideeën. Zo kwam hij ooit met het plan om een betonnen witte geit van 3 à 4 meter hoog in Melissant te plaatsen. Dat idee van Ben Overweg is nooit gerealiseerd. De jeu-de-boulesbaan op het grote speelterrein De Klimgeit wél. Als postuum eerbetoon kreeg deze populaire voorziening vorige week de naam Ben Overweg Baan.

Ben Overweg overleed in november 2020 op 80-jarige leeftijd. Klaas Kuipers, voorzitter van de dorpsraad Melissant, presenteerde zijn voormalige dorpsgenoot als een vriendelijke en humoristische persoon. Behalve dat Overweg rondliep met talloze ideeën voor het dorp, was hij ook politiek actief. Hij had een eigen mening, waarvan hij niet afweek. Hij toonde zich vastberaden en ging altijd met veel doorzettingsvermogen te werk.

Die eigenschappen kwamen goed van pas nadat in het hoofd van Overweg het plan was ontstaan om een jeu-de-boulesbaan te realiseren. Op zijn eigen manier kreeg hij het voor elkaar. "Hoe?", vroeg de van een ambtsketen voorziene ‘burgemeester’ van het geitendorp Klaas Kuipers. "Geen idee. Maar dan waren er graafwerkzaamheden, dan weer werd er grond gestort. Ineens lagen er tegels en kwam er ook beplanting. Alles was er uiteindelijk: een schitterende baan."

Volgens Kuipers bereikt Melissant veel door de handen ineen te slaan – in collectiviteit – maar is er dus ook ruimte om individuele initiatieven tot een goed einde te brengen. Het gerealiseerde idee van Ben Overweg is daar een bewijs van.

Jeu de boules is populair, vooral onder ouderen. Maar direct na de onthulling van het naambordje kwam ook de jongste generatie op de baan. "Bij een goed einde hoort een goed begin", haalde de dorpsburgemeester de Chinese wijsgeer Confucius aan. "Het jonge spul moet het van ons overnemen. Ik hoop dat de Ben Overweg Baan nog heel, heel lang gebruikt wordt."