Vereniging van wandelaars TeVoet in beroep tegen afsluiting kerkepad in Ouddorp

OUDDORP - TeVoet, vereniging van wandelaars heeft beroep ingesteld tegen het besluit van de gemeente Goeree-Overflakkee een eeuwenoud kerkepad, het Klarenbeeksepad, af te sluiten.

De gemeente besloot onlangs het kerkepad op te heffen als openbaar pad, omdat in het verleden per abuis is bericht aan de bewoners van het erf waar het pad overheen loopt, dat het pad niet openbaar zou zijn. De bewoners vonden het lastig dat wandelaars vlak langs hun huis liepen. Dat probleem kan echter worden opgelost door een deel van het pad te verleggen.

Het Klarenbeeksepad loopt door een gebied ten westen van Ouddorp, dat op de cultuurhistorische kaart wordt aangemerkt als een kroonjuweel van de provincie. Het pad vormt één van de drie kenmerkende lijnen in dit gebied. Maar het is niet alleen een pad van grote cultuurhistorische waarde. Het is vooral een heel mooi wandelpad. Door bewoners in de omgeving wordt het hogelijk gewaardeerd. Stichting Natuurlijk Ouddorp startte een petitie om het pad te behouden. Al meer dan 640 maal werd deze ondertekend.

TeVoet bood de gemeente al in een vroeg stadium aan samen naar een oplossing te zoeken. Daarbij toonde TeVoet zich bereid een bijdrage te leveren in eventuele kosten. De gemeente heeft hier niet op gereageerd, maar besloot dus over te willen gaan tot opheffing van het pad. Tevoet meent dat een onzorgvuldige afweging is gemaakt van alle belangen. Vandaar het beroep bij de bestuursrechter tegen het besluit van de gemeente.

De vereniging hoopt zo te voorkomen dat het pad voor altijd verdwijnt.