Corstiaan Kleijwegt overhandigt het eerste exemplaar van de nieuwe brochure aan Daan Markwat (Foto: Molenstichting Goeree-Overflakkee).
Corstiaan Kleijwegt overhandigt het eerste exemplaar van de nieuwe brochure aan Daan Markwat (Foto: Molenstichting Goeree-Overflakkee).

Nieuwe brochure is een kleurrijke uitnodiging om molens te bezoeken

DIRKSLAND - Door corona is het al geruime tijd niet mogelijk de molens op Goeree-Overflakkee binnen te bezoeken. Gelukkig, constateren de Molenstichting en de molenaars, blijft de belangstelling voor het draaiend cultureel erfgoed op peil. Dat is mede een gevolg van het feit dat de stichting, die elf eilandelijke molens beheert, tijdens de lockdown niet stil heeft gezeten.

“Wij hebben onze website en ons bereik via sociale media al sterk verbeterd en aangepast aan de eisen die de huidige tijd eraan stelt”, aldus de Molenstichting. “Om de molens ook aan de binnenkant te tonen, hebben wij verschillende video’s laten maken, zodat het maalproces en de techniek van de aandrijving aanschouwelijk gemaakt zijn.” Een en ander is te zien op de vernieuwde website van de stichting: www.gomolens.nl.

De Molenstichting heeft daarnaast een nieuwe brochure uitgegeven met meer foto's en met een verwijzing naar de site. Het geheel is een kleurrijke uitnodiging om de molens te gaan bezoeken. In de brochure is ook een drietal fietsroutes opgenomen met een kaartje erbij. “De molens op Goeree-Overflakkee zijn ons allemaal heel veel waard. Daar doen wij het voor”, aldus de Molenstichting.

Op woensdag 26 mei kreeg wethouder Daan Markwat het eerste exemplaar uitgereikt door de voorzitter van de Molenstichting, Corstiaan Kleijwegt. Dit vond, heel toepasselijk, plaats bij molen De Eendracht te Dirksland. In zijn dankwoord benadrukte de wethouder de warme belangstelling van de gemeente voor de molens.

De nieuwe uitgave is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Coöperatie Deltawind. De brochure is te verkrijgen bij de elf molens van de stichting en onder andere het VVV Inspiratiepunt te Ouddorp.