UFA-directeur Van Nieuwenhuijzen overhandigt een cadeau aan Henk Redert.
UFA-directeur Van Nieuwenhuijzen overhandigt een cadeau aan Henk Redert.

Boegbeeld van visserijonderwijs Henk Redert neemt afscheid

STELLENDAM - "Je was en blijft een boegbeeld voor het visserijonderwijs en de school, die samen een belangrijk onderdeel vormen van de maritieme cluster Stellendam. Je was een professional. Je hebt ervoor gezorgd dat er een stevig document achterblijft." Deze spontane warme woorden van Johan van Nieuwenhuijzen, directeur van United Fish Auctions, waren gericht aan Henk Redert. Hij was 34 jaar aan de Visserijschool - nu mbo college STC Campus Zuid West voor Techniek en Scheepvaartonderwijs - verbonden. Startend als leraar visserijkunde en docent bij navigatielessen. Vanuit die basis opklimmend in functie en daar bij de school een stevige ankerplaats gaf. Afgelopen vrijdagmiddag werd Henk Redert in een afscheidsreceptie bij zijn pensionering uitgezwaaid.

Door Jaap Ruizeveld

Dat gebeurde in een sfeervolle bijeenkomst in het STC-college aan de Deltahaven in Stellendam waar - in tijdvakken ingedeeld vanwege de RIVM-regels - toch eenieder kon worden begroet. Jan Kweekel namens het college van bestuur en directeur Hans Boele van STC mbo College Maritiem & Techniek onderstreepten de belangrijke inbreng en positie van Henk Redert bij de school en de visserijsector. "Je droeg eraan bij dat de school overeind kon worden gehouden in de lange periode dat de visserij in zwaar weer verkeerde. Dat was niet altijd gemakkelijk. Zeker niet gezien een sterk dalend aantal leerlingen. Maar met enthousiasme wist je aan het onderwijs in de visserijsector richting te geven in de fase naar noodzakelijke transitie. Je was een fijne collega om mee samen te werken. Een man met inhoudelijke kennis, die zorgvuldig optrad in de relatie van mens tot mens en op wie je altijd kon rekenen."

Waardering

Persoonlijke woorden ook namens het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee. De portefeuillehouders Visserij en Onderwijs, respectievelijk Tea Both en Peter Feller, toonden hun waardering voor de inzet van Henk Redert op beide onderdelen. "Je hebt in de ontwikkeling daarvan in Stellendam veel betekend." Een boek met tekeningen van landschappen op het eiland was één van de vele blijken van waardering die Redert, naast bloemen voor zijn vrouw, deze middag in ontvangst mocht nemen.

Inspiratie en vreugde

In zijn dankwoord schetste de onderwijsmanager zijn loopbaan bij de school. Het werk had hem altijd inspiratie en vreugde gegeven. Hij was blij met het grenzeloos vertrouwen van het college van bestuur en dankte voor de support bij het lesgeven en bij het begeleiden van de leerlingen. Hij wees op de innovatievraagstukken, schoolfusie en transitie en op aspecten als beroepscompetentie profielen. Een moment van afscheid nemen, is even terugblikken en gelijk ook vooruitzien. Ja, soms waren het uitdagingen en dat viel in werk soms zwaar. Daar tegenover staat de nieuwe ontwikkeling met een sterke groei in leerlingenaantal in het eerste leerjaar. Hij sloot af met de woorden: "Wat is er wat ik niet heb gekregen." En het STC mbo college (Campus Zuid West Stellendam) zal zeker gehoor geven aan de inspirerende uitnodiging die UFA-directeur Van Nieuwenhuijzen deed: "Laten wij in onze dynamische sector initiatieven blijven nemen. Samen er iets van maken. Vasthoudend zijn en doorontwikkelen."