Dorpsraad Oude-Tonge schrijft open brief aan gemeenteraad

OUDE-TONGE – De Dorpsraad van Oude-Tonge heeft via een open brief aan onder andere de gemeente en alle raadsleden haar zorgen geuit over de ontwikkelingen op het bedrijventerrein. De leden van de dorpsraad maken zich ernstig zorgen.

“Wij als Dorpsraad stuiten op een aantal ontwikkelingen aldaar die ons ernstig zorgen baren. In een eerdere brief gericht aan de gemeenteraad hebben wij onze zorg al gedeeld aangaande genoemde fabriek. Echter ons inziens is het probleem veel groter dan dat. Immers, in het geval dat deze fabriek geen doorgang zal vinden wat staat ons dan te wachten? Er zijn al stemmen die de komst van een waterstof fabriek aankondigen. Dat heeft er toe geleid dat wij ons hebben verdiept in het ontstaan van het bedrijventerrein en de ontwikkeling tot nu. Dit roept bij ons een aantal prangende vragen op”, aldus de Dorpsraad in de brief.

“Het bedrijventerrein is onder regie van de gemeente( toen Oostflakkee) ontstaan. In het bestemmingsplan is er duidelijk een aantal beperkende criteria opgesteld omtrent o.a. milieu categorie, oppervlakte en hoogte, die kristal helder maken dat het beleid en het bestemmingsplan ervoor zorg zullen dragen dat het hier zal gaan om een bedrijventerrein passend bij een dorp, met een weinig belastend karakter”.

De beperkende regels schijnen geen rol te hebben gespeeld, “want men spreekt vaak niet meer over een bedrijventerrein maar horen we geregeld industrieterrein. De huidige gemeente heeft op enig moment vergunning verleend voor de vestiging. Hoezeer wij ook hebben gezocht in de voor ons toegankelijke documenten, het blijft een raadsel wie daar, op welk moment toe besloten hebben. Laat staan wat daar op dat moment, de motivatie was om dit toe te staan. Wij willen daar dan ook graag opheldering over van de gemeente. Immers, schept deze ontwikkeling een precedent voor andere bedrijven?”

De Dorpsraad vraag zich af “welk beleid de gemeente hanteert? Wanneer is het beleid een Groen Eiland te willen zijn met een slogan van ‘Rust, Ruimte en Natuur’ veranderd in ‘windmolens en industrie’?".