Een van de kamers van Casa Circular (Archieffoto: Wim van Vossen).
Een van de kamers van Casa Circular (Archieffoto: Wim van Vossen).

Ouddorps zomerhuis dingt mee naar prijs Beste Gebouw van het Jaar 2021

OUDDORP – Villa’s, een medisch centrum, een station, hoge appartementencomplexen, een brandweerkazerne en tal van andere inzendingen zijn genomineerd voor het Beste Gebouw van het Jaar, de architectuurprijs die de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) jaarlijks uitreikt. Ook Casa Circular, een verbouwd zomerhuis in Ouddorp, maakt kans op de prijs.

Door Kees van Rixoort

Casa Circular staat in het buitengebied van Ouddorp, niet ver van de duinen. De architect, Sandra Risseeuw van SA DESIGN, kocht het zomerhuis als ‘demonstratieproject’ om te laten zien dat het kan: een gezond, circulair en toekomstbestendig huis realiseren. Bovendien is Casa Circular, in de woorden van de BNA-website, een sfeervol verblijf, tot in de details ontworpen. “Overal zijn plekken gecreëerd met hun eigen functie, opbergruimte en sfeer.”

“Minimaal materiaalgebruik en maximaal hergebruik”, zei de architect eerder in een reportage over het uitgangspunt circulair in het Woonmagazine van Eilanden-Nieuws. “De materialen die we gebruiken zijn zoveel mogelijk hernieuwbaar. Puur, eerlijk en biobased: uit de natuur, waar het ook weer aangroeit.”

Leemstuc en vlas

De uitgangspunten – behalve circulair ook gezond en toekomstbestendig – zijn bijvoorbeeld gerealiseerd door geen purschuim en kit te gebruiken, maar leemstuc en vlas, en houtvezel voor de isolatie. Een surfmast dient als trapleuning, een oude kampeertent heeft een nieuw leven gekregen als douchegordijn en de lampen zijn ook van hergebruikte materialen. Op de trap ligt een bekleding van geitenwol en in een van de slaapkamers trekt een wand met oude kranten – Eilanden-Nieuws – de aandacht.

Het ventilatiesysteem, de akoestiek, het licht en de materialen voldoen aan de strenge eisen om bij te dragen aan een gezond binnenklimaat en interieur. Bewoners hoeven Casa Circular niet te verlaten als ze minder mobiel zijn: er is een natuurlijk ogende hellingbaan die het hoogteverschil van een meter richting de voordeur overbrugt, er is extra ruimte voor installaties en het huis is rolstoelvriendelijk.

Of deze woning in Ouddorp het Beste Gebouw van het Jaar 2021 wordt, is afwachten tot oktober, als BNA de prijs uitreikt. De concurrentie is groot. Maar mocht het lukken, dan schaart Casa Circular zich in een illuster rijtje met onder andere Station Rotterdam Centraal (2015), de Noord-Zuidlijn in Amsterdam (2019) en Forum Groningen (vorig jaar).