Afbeelding

Hoe een oude tekening het klimaat een handje helpt

MIDDELHARNIS - In 1928 liet landbouwer Joppe uit Sommelsdijk een huis bouwen aan de Hoflaan in Middelharnis. Tegenwoordig woont de familie Van der Linden er. Geheel in stijl is er naast de woning een kantoorgedeelte waar de makelaardij is gevestigd. De nieuwe muren van het kantoor vertellen een bijzonder verhaal.

Op een bouwtekening uit het streekarchief stond tot ieders verrassing een waterberging van 12.000 liter vermeld. Er is ook een wel getekend. Samen met de bouwvergunning sieren ze nu levensgroot de muren van het kantoor. Zo kwam Jan Kattestaart van Agri Tech op een idee. Het sproeien van de tuin duurde een volledige dag, had Van der Linden hem weleens verteld. Bij het graven van de sleuven voor de tuinverlichting zag hij ineens mogelijkheden voor het sproeiprobleem.

Waterberging

De wel en de waterberging speelden een hoofdrol in zijn plan. Jan Kattestaart begon met graven en stuitte op een groot ondergronds waterreservoir. Via de regenpijpen zou je de oude waterberging kunnen vullen met hemelwater voor de tuin. "Ik dacht: Waarom leggen we niet meteen een slang in de kabelsleuven?” Van der Linden vond het een goed plan en legde het voor aan het waterschap voor subsidie. Die werd gehonoreerd en zodoende steken er nu op zes plaatsen in de tuin sproeiers boven de grond uit.

Op het terras, precies boven de waterberging, staat een pomp. "Kijk", zegt Kattestaart, en hij wijst op de twee slangen. "De ene slang is aangesloten op de waterberging en de andere op het grondwaterreservoir. Er is dus altijd water." Als hij de pomp aanzet, doen de sproeiers meteen hun werk en daalt er een regenbui van fijne nevel over de tuin neer.

Subsidie

Bijdragen aan schoon en voldoende water is makkelijker dan je denkt. Met kleine aanpassingen in en rondom het huis kun je al veel bereiken. Je kunt subsidie krijgen, als je zorgt voor blijvende verbetering van water en groen in jouw buurt. Maar ook verenigingen en organisaties kunnen subsidie aanvragen. Alle informatie en een aanvraagformulier vind je op: www.wshd.nl/subsidie

Afbeelding