Sgt. Roland (Roly) Armitage,  Royal Canadian Artillery, samen met Ellen, Fred en Lisa Hoek in Ouddorp.
Sgt. Roland (Roly) Armitage, Royal Canadian Artillery, samen met Ellen, Fred en Lisa Hoek in Ouddorp. Foto: Jaap Ruizeveld

 

Canadese bevrijder Roly Armitage (88) in Ouddorp

"To rember. You never forget the worldwar"

OUDDORP - Voor de 88-jarige Roland Armitage uit de Canadese plaats Dunrobin (Ontario) 22 miles downtown Ottawa, was het donderdag de derde keer dat hij - na de Tweede Wereldoorlog - voet zette op Nederlandse bodem. Niet voor een vakantietrip. Wel voor het deelnemen aan en bijwonen van plechtigheden in Nederland en Frankrijk rond de herdenking van gevallenen in 1940-1945. Ook voor de derde keer kreeg hij een gastvrije ontvangst bij Ellen en Fred Hoek en hun kinderen, in hun woning aan de Dijkstelweg in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Dit keer met een zeer speciaal accent. Sgt. Roland (Roly), 5th. Battery 3rd.medium Regt. Royal Canadian Artillery vertolkte de voor altijd gesloten vriendschap tussen Nederland en Canada met het plaatsen, op zaterdag, van een krans bij het monument aan de Hazersweg in Ouddorp bij de jaarlijkse lokale herdenkingsplechtigheid. Was de oud-strijder ook al in 2004 en 2010 in het land, een mogelijkheid om op 4 mei in Ouddorp een krans te plaatsen was toen niet mogelijk. Nu Roly al enkele dagen eerder kwam, had Fred Hoek aan het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee gevraagd of een kranslegging in het programma ingepast kon worden. Uiteraard kon een dergelijk verzoek worden gehonoreerd.

Dankbaarheid

Donderdag kwam Roly vanuit Canada met het vliegtuig naar Frankfurt om vervolgens met een Lufthansa-vlucht naar Schiphol door te reizen. Ruim 9 uur vliegen. Daar wachtte Fred Hoek hem op voor de autorit naar Ouddorp. Tussen de Canadese sergeant, gedecoreerd met talrijke internationale onderscheidingen, en de familie Hoek bestaat al vele jaren een warme vriendschapsband. Destijds ontstaan via een internet-verzoek voor gastgezinnen om Canadese oud-strijders enige dagen rond de herdenkingsplechtigheden in ons land onderdak te bieden. "Belangstelling voor de geschiedenis en ook het tot uiting brengen van dankbaarheid voor hetgeen destijds door onze bevrijders is verricht". Zo zou je de drijfveer van Fred Hoek als basis kunnen duiden.

Gehoorschade

Uiterlijk niet al te vermoeid wil de sympathieke senior graag zijn verhaal vertellen. Terug in de tijd. Naar juni 1944. Toen hij - acht dagen na D-Day - als onderdeel van een Canadees konvooi met een groot aantal landingsvaartuigen de kust (het strand) bij Normandië bereikte. Op zee stapte hij met ongeveer 20 tot 25 man over op een kleiner schip dat hen aan land bracht. De geallieerden hadden op dat moment al enkele kilometers terrein op de Duitsers veroverd. De artilleriegevechten waren bijzonder krachtig. Bij één van de beschietingen in die dagen werd een Canadese officier die een schutterspositie wilde traceren gedood. Roly liep zeer ernstig gehoorschade op. Hij raakte aan het linkeroor doof en zou ook blijvend gehoorschade houden aan zijn rechteroor.

Hectiek

De hectiek liet het niet toe dat hij gelijk naar een hospitaal kon worden gebracht. Dat gebeurde pas later. Na een verblijf daar van 14 dagen nam hij alweer deel aan de strijd. Vanuit Normandië rukte het regiment op naar België. Na de bevrijding van Antwerpen naar Walcheren en vandaar via Eindhoven naar Nijmegen en Arnhem om vervolgens het Duitse grondgebied bij Emmerich binnen te dringen. In woorden nu in enkele minuten verteld. Toen in gevechten vele weken en maanden durend.

Staffunctie

In grote stappen gaat Roly door de gebeurtenissen van de jaren 1944 en 1945 heen. Na de capitulatie van het Duitse leger in Nederland kon Roly Armitage kiezen of hij deel zou gaan uitmaken van het bezettingsleger bij de oosterburen, of zich zou melden voor de nog voortdurende strijd tegen Japan of voor een (Canadese) staffunctie in Noordwijk. Het werd het laatste. December 1945 kwam er een eind aan zijn verblijf in Nederland en keerde hij als ëén van onze bevrijders terug naar huis. Hij bouwde er een gezin op, maar verloor zijn eerste vrouw en ook één van zijn drie zonen. Roly vertelt ook anekdotes uit zijn oorlogstijd. Zo kregen hij en enkele kameraden een Duitse (stafcar) Chevrolet te pakken. Zij verfden die over in legerkleuren en verkochten het voertuig vervolgens op de zwarte markt. Het leverde een leuk zakcentje op, zegt hij lachend. Ook was er een keer een contact met Freddy Heineken, waar brandstof tegen bier werd geruild.

Programma

Roland Armitage heeft een druk programma af te werken voordat hij 14 mei naar Canada terugkeert. Bezoeken aan Walcheren, kranslegging in Ouddorp, het defilé in Wageningen en het bijwonen van plechtigheden in het Franse Normandië. Tot slot nog enkele rustdagen in Noordwijk. Fred Hoek is een groot deel van deze trip zijn toeverlaat. "Dear friends for ever", zegt Roly. Hij is blij op 88-jarige leeftijd deze trip nog een keer te hebben kunnen maken. "To remember. You never forget the worldwar".