Afbeelding
Foto:

‘Broedvogels bedreigd door snoeien’

REGIO - Water Natuurlijk Hollandse Delta roept in deze tijd van het jaar (de broedtijd) op om rekening te houden bij werkzaamheden die verstorend kunnen zijn.

Er zijn ook wettelijke regels waar iedereen zich aan moet houden. “Helaas koos het waterschap Hollandse Delta er toch voor om door te gaan met bomen snoeien bij Sommelsdijk. Het is een bedreiging voor de vogels in dat gebied en dat moet stoppen”, aldus Water Natuurlijk.

In opdracht van het waterschap Hollandse Delta worden bomen gesnoeid langs de buitendijk ter hoogte van de Westplaat bij Sommelsdijk. Met een hoogwerker en een kettingzaag worden zware takken afgezaagd. Deze vallen in de sloot, de slootkanten en het dijktalud. Vervolgens worden deze takken met een kraan bij elkaar geraapt en op hopen gezet. Dan komt de versnipperaar die hout versnippert en voor afvoer in een wagen deponeert.

De man in de hoogwerker of op de kraan zou kijken of er nesten zijn. Er zou een nest van een buizerd en kraaiennesten aangetroffen zijn. De combinatie van werken met een kettingzaag of een kraan en inventariseren op broedvogels is onmogelijk. Voor dit laatste ben je afhankelijk van het natuurlijk gedrag van de dieren, zoals bijvoorbeeld het afbakenen van een territorium door zang. Geen enkele vogel vertoont natuurlijk gedrag met het geweld van zware machines in de buurt.

De fracties Natuur en Water Natuurlijk stelden schriftelijke vragen en vroegen het waterschap om te stoppen met het werk en na de broedtijd verder te gaan. Eenzelfde verzoek is gedaan door de Vereniging Natuur en Landschap Goeree Overflakkee. Tot op heden gaat het werk gewoon door.