Afbeelding
Foto:

Flakkeese filmmaker krijgt een filmaward in Engeland

OOLTGENSPLAAT - Aan de documentaire “De Holocaust” van Willem Kremer, filmmaker uit Ooltgensplaat, is vorige maand, tijdens het British International Amateur Film Festival in Birmingham, een 3 STARS AWARD toegekend.

Namens de jury sprak Alan Colegrave, een bekend voormalig BBC documentairemaker, niet alleen met lovende woorden in het juryrapport over de opzet van de film, maar hij vermeldde ook dat deze film zeker niet onder doet voor de vele professioneel gemaakte films en Tv-documentaires over dit ingrijpende onderwerp, en waarvoor in de regel grote financiële budgetten benodigd zijn.

Geschiedenis

Willem Kremer is niet alleen een fervent filmer, maar hij toont ook al jaren veel belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en met name de gebeurtenissen rondom de Jodenvervolging- en vernietiging door de nazi’s. Om een goed beeld te krijgen van de Holocaust bezocht hij zelf in de afgelopen jaren ook enkele concentratiekampen in Duitsland, Oostenrijk en Polen. “Je wordt dan daadwerkelijk met je neus op de feiten gedrukt en zo’n bezoek laat een onuitwisbare indruk achter”, aldus Willem. En na het bezoek aan Auschwitz en Birkenau in 2017 besloot hij zelf ook een documentaire te maken. Een film gebaseerd op feiten in chronologische volgorde, waarmee de kijker in 35 minuten inzicht krijgt over de omvang van deze verschrikkelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, als de meest zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Van het begin tot het einde van de film wordt de kijker meegenomen in de bewegingen van de nazi’s met betrekking tot de behandeling van Joden en andere groeperingen zoals homoseksuelen, zigeuners, gehandicapten, geesteszieken en politieke tegenstanders. Welke personen waren verantwoordelijk voor deze onmenselijke daden en wie hebben de bevelen zonder persoonlijke wroeging van hogerhand uitgevoerd.

Scholen

Bij de opzet van deze film heeft Willem steeds voor ogen gehouden een film te produceren, waarbij de omvang en intensiteit van deze nazi-daden wordt weergegeven, mede aan de hand van historisch foto- en filmmateriaal, maar zonder daarbij gebruik te maken van indringende beelden van slachtoffers. Op deze manier zou de documentaire ook op scholen gebruikt kunnen worden als ondersteunend materiaal bij de geschiedenisles en maatschappijleer rondom dit onderwerp. Ook tijdens de première in mei 2019 waren vertegenwoordigers uit het onderwijs aanwezig. Zij hebben gelijk veel belangstelling voor deze documentaire getoond.

De Holocaust is één van de mensonterendste gebeurtenissen uit onze geschiedenis. Zoals in de afsluiting van de film is vermeld hoopt Willem dan ook, dat deze film een bijdrage kan leveren om vooral de jonge generatie van nu ervan te overtuigen, dat dit nooit meer mag voorkomen en dat we in de toekomst altijd moeten blijven gedenken wat er toen is gebeurd.

Wanneer u meer wilt weten over deze filmproductie, kunt u rechtsreeks contact opnemen met Willem Kremer: wgkremer@hetnet.nl