Vrijstaande huizen aan Achterweg als compensatie restaureren theater

In de besluitvormende fase wordt de gemeenteraad donderdag 20 mei gevraagd de nota van zienswijzen en het bestemmingsplan Achterweg 1a Sommelsdijk vast te stellen. Dit plan maakt het mogelijk twee vrijstaande woningen te bouwen op een tweetal kavels. De woningen waren eerder gepland aan de Geerweg in het buitengebied van Middelharnis. In principe was hiervoor medewerking verleend. Dit als compensatie van de restauratiekosten van het voormalige Meijer theater aan de Vissersdijk in Middelharnis. Maar door verkoop van het perceel aan de Geerweg moest een andere locatie worden gezocht voor genoemde huizenbouw en dat blijkt haalbaar aan de Achterweg in Sommelsdijk.

Door Jaap Ruizeveld

Juridisch planbureau Rho uit Rotterdam maakte een bestemmingsplan dat in 2020 in ontwerp ter inzage lag. Hierop kwamen 5 zienswijzen binnen die zijn samengevat in een nota van zienswijzen en overlegreacties. Dit heeft tot aanpassingen geleid waardoor de bouw van de twee woningen met een goede landschappelijke inpassing mogelijk is. De twee woningen zijn zoals gemeld nodig als kostendrager voor de restauratie van het genoemde Meijer theater in het pand Vissersdijk 61. Behoud van dit karakteristieke pand is wenselijk. In het begin van dit proces kwamen aankoop en restauratieplannen niet rond. Uiteindelijk is het pand gekocht door Wonen op Flakkee bv en die is ook gestart met het werk. Ter compensatie van hogere restauratiekosten voor het voormalige theaterpand dan eerder werd ingeschat, is toen medewerking gevraagd twee vrijstaande woningen te mogen realiseren. Eerst gericht op de Geerweg maar uiteindelijk nu mogelijk aan de Achterweg 1a Sommelsdijk.

Raadsvragen VVD

Afgelopen week heeft de VVD-fractie bij monde van Ellen Nijssen schriftelijke vragen gesteld over het project Achterweg 1a Sommelsdijk. Daarin wijst de fractie op een mogelijke precedentwerking. Ontwikkelaars die vervallen panden in de gemeente opkopen en geconfronteerd worden met tegenvallende herstelkosten (of dit beweren), kunnen voor de financiering daarvan kennelijk medewerking krijgen om niet voor woningbouw bestemde grond te laten bestemmen tot woningbouw. Volgens de woonvisie heeft de raad beleid ontwikkeld om woningbouw te concentreren in planmatige uitbreidingen. Het Bestemmingsplan Achterweg lijkt haaks te staan op dit beleid, zo stelt de VVD in de schriftelijke vragen. De fractie ziet geen goede argumenten om verdere woningbouw uit te sluiten als deze twee woningen worden toegestaan, zolang ook in die gevallen maar wordt betoogd dan een en ander goed landschappelijk kan worden ingepast.