Ingezonden: Bezwaren tegen de megafabriek

Naar aanleiding van de informatieavond over het bedrijf Comgoed, dat zich wil vestigen in Oude-Tonge, heb ik een aantal zaken op papier gezet. Het zal velen zijn ontgaan dat deze avond plaatsvond, omdat de aankondiging van deze vergadering was vermeld in de krant die de dag erna bezorgd werd.

Op de vraag welke stank men kon verwachten van deze megafabriek, werd er redelijk ontwijkend geantwoord. Na lang wikken en wegen kwam er toch een antwoord. De geur die de fabriek zal uitstoten kan worden beschreven als 'zurig'. Waarbij mijn gedachten meteen gaan naar de lucht van bepaalde soorten lijm of azijn.

Ook op de vraag hoe werd omgegaan met deze overlast, werd erg politiek correct geantwoord dat men 'alles binnen de wet' zal afhandelen. Er werd constant opgemerkt door vertegenwoordigers en medestanders van het bedrijf dat geur een 'subjectieve' mening is. Ook werd er ontwijkend geantwoord op de vraag hoe klachten verlopen bij andere bedrijven. Hierbij hamerde men elke keer op 'dat zijn oudere fabrieken' en 'er zijn een aantal klachten van een paar individuen'. Ik interpreteer dat als 'er zijn een paar klagers, maar daar maken wij ons niet druk om'. De conclusie die ik uit deze informatieavond kan trekken, is dat als u 'geuroverlast' heeft, dit dikke pech is voor u als bewoner. Ze mogen hun eigen metingen verrichten. En aan de hand van die metingen zullen zij wel of geen actie ondernemen.

Dat is naar mijn mening niet correct. Wie zegt op welk moment zij gaan meten? Wellicht doen ze dat drie weken later of op een moment dat de windrichting de andere kant op staat? Niemand kan u als bewoner verzekeren dat dit bedrijf ook daadwerkelijk iets gaat doen tegen deze 'geuroverlast'.

En dan is er nog het stuk vrachtverkeer dat van en naar de fabriek zal gaan. Bij de zorgen die werden uitgesproken, over dat deze vrachtwagens door de kern van Oude-Tonge zouden rijden, hadden ze een heel geruststellend antwoord: 'We zullen de chauffeurs een instructie meegeven om over de grote weg te gaan die erachter ligt'.

Ik kan u verzekeren dat wij in de Langstraat dit al ruim 30 jaar horen van de omliggende bedrijven die vrachtwagens over onze smalle dijk heen laten denderen en onze huizen doen verzakken. Zelfs al geven ondernemers de boodschap door, dan komt die nooit aan bij de chauffeur van de sub-onderaannemer die blindelings zijn navigatiesysteem volgt. Iedereen die via google een route zoekt van het bedrijf Comgoed naar Rotterdam, zal aanwijzingen krijgen om door de kern van Oude-Tonge te rijden.

Er is alleen een vergunning afgegeven om overdag te rijden. Op de website van Greenport West Holland geeft Comgoed aan: 'We willen starten met jaarlijks 100.000 m3.' Berekeningen door bewoners aan de hand van deze verwerkingsgegevens van de fabriek, wijzen op 1 vrachtwagen per 4 minuten! Dat is geen normaal verkeer, maar zware industrie. Het bedrijf zelf mag 24 uur, 7 dagen per week produceren. Daarbij wordt gewerkt in ploegen van 80 man en er komt op het terrein zelf een parkeerplaats voor 100 auto's. Om dan maar niet te spreken over hoeveel overlast dat zal geven voor de mensen die in de buurt wonen.

Er wordt hier gesproken over een duurzame installatie en 'groene' oplossing, maar elke 4 minuten een vrachtwagen en een paar keer per dag 100 auto's (ploegendiensten), stoten heel veel CO2 uit.

Nog vers in ons geheugen zijn de verschrikkelijke ongelukken die elke keer weer gebeuren op ons eiland met betrekking tot vrachtverkeer. Vorige week klapten een vrachtwagen en personenauto nog frontaal op elkaar. Onze wegen zijn simpelweg niet goed genoeg en veilig genoeg om nog meer vrachtverkeer aan te kunnen. Afgelopen winter zijn er stukken gerepareerd op de weg naar Middelharnis, omdat door de vorst en het vrachtverkeer enorme putten waren ontstaan in deze weg. Op de vraag of de nieuwe rotonde met dat hippe, veel te dure bijenhotel (op de Schaapsweg N498) was geplaatst vooruitziend op dit vrachtverkeer, werd er ontwijkend geantwoord, maar als men de kaart bekijkt, zal men zien dat deze rotonde heel mooi ligt op de weg die Comgoed voor ogen heeft. Er werd geantwoord dat deze rotonde is gemaakt voor het busverkeer, maar een blik op de website van de gemeente GO doet concluderen dat dit niet zo is. Ik citeer: “Waarom is dit nodig? – Een rotonde zorgt voor een betere afwikkeling van het verkeer en heeft meer capaciteit dan een kruising met verkeerslichten. Bovendien is een rotonde veiliger.”

De oude kruising werkte trouwens prima, er waren daar zelden tot nooit ongelukken. Ook het bijenhotel doet zijn werk niet, want bijen willen niet in een drukke omgeving tussen de CO2-uitstoot zitten. Hoe kun je er een eco-keurmerk op zetten als je van plan bent om er meer verkeer over te sturen?

Wat ik, en andere medebewoners, nogal verdacht vinden, is dat de staalslakken in Oude-Tonge al gedumpt zijn voordat er überhaupt een vergunning voor asfalteren is afgegeven. Het bedrijf geeft aan van plan te zijn om de staalslakken met asfalt af te dekken. Dit zijn trouwens de staalslakken die in Hellevoetsluis zorgden voor ernstige gezondheidsklachten. In Oude-Tonge heeft het ertoe geleid dat de gemeente Comgoed voor de rechter heeft gesleept vanwege het niet correct afdekken van de staalslakken. De milieudienst DCMR heeft geconcludeerd dat de zuurgraad in het grondwater veel te hoog is. Op grond van die uitspraak is er plastic overheen geplaatst.

Toen de vraag werd gesteld: 'Zou u deze fabriek voor uw deur willen hebben in Dirksland, waar u woont?' zei u volmondig allen: 'Ja'. Wilt u dan zo vriendelijk zijn uw staalslakken te verwijderen uit Oude-Tonge, deze voor uw eigen deur te storten en daar een fabriek te bouwen? Wij hier in Langstraat, Achthuizen, Den Bommel, Nieuwe-Tonge, Zuidzijde en Oude-Tonge, die straks in uw zure stinklucht komen te zitten, zouden u dankbaar zijn.

D. van der Spek - Achthuizen