Vragen CU over mogelijke randweg bij Middelharnis

GOEREE-OVERFLAKKEE – Conny Pipping (ChristenUnie) heeft aan het college schriftelijke vragen voorgelegd over het VCP Middelharnis/Sommelsdijk. Omdat dit onderwerp op de agenda staat voor de raadsvergadering van 20 mei, wil de fractie graag voorafgaand de antwoorden ontvangen. Eén van de kernvragen is in welke mate de noodzaak van een randwegenstructuur met kruising van het havenkanaal is gekoppeld aan de uitbreiding van rond 500 woningen in de Westplaat.

Door Jaap Ruizeveld

De fractie wil weten of er verkeersprognoses zijn bij aanleg van een randwegenstructuur. Daarnaast geeft meer woningbouw centraal op het eiland volgens de CU een nog hogere belasting op de toeleidende wegen. De partij wil weten hoe de mobiliteitsvisie er op dit gebied uitziet. "Hoe realistisch is het om ervan uit te gaan dat het centrumbezoek in de toekomst toeneemt?"

Volgens de CU-fractie is nu al duidelijk dat het voorgestelde tracé voor de randwegenstructuur met kanaalkruising en bijkomende werken een grote impact op de ruimtelijke kwaliteit, aanslag op de natuur en de leefbaarheid met zich zal brengen. De CU wil weten wat eventueel een duur haalbaarheidsonderzoek hierin nog kan veranderen en welke toegevoegde waarde dit onderzoek hieraan op genoemde onderdelen nog zou kunnen bijdragen. De fractie vraagt ook of er (maatregelen scenario 1) is gedacht aan oplossingen zoals bijvoorbeeld een soort shared space constructie met fietsstroken en/of andere maatwerkmogelijkheden, iets dat wellicht als een kans zou kunnen worden gezien.