Fort Prins Frederik (Foto: Topview Luchtfotografie).
Fort Prins Frederik (Foto: Topview Luchtfotografie).

Wandelen door Fort Prins Frederik om ideeën op te doen voor toekomstig gebruik

GOEREE-OVERFLAKKEE - In een tussentijdse informatiebrief aan de gemeenteraad schetsen burgemeester en wethouders de stappen die er de afgelopen tijd zijn gezet rond de herontwikkeling van Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat. Dit samen met een participatie-opzet en de ontwikkeling van een structuurvisie, bestemmingsplan en invulling voorkeursrecht. In december 2020 heeft het college de combinatie COUP BV/Hylkema geselecteerd om de gemeente te ondersteunen bij de zoektocht naar een exploitatie voor het Fort. Het doel is een zoektocht met vijf fasen te doorlopen om te komen tot een toekomstbestendige, beleefbare en duurzame exploitatie. Lokale betrokkenen, stakeholders en mensen met creatieve ideeën krijgen de kans om een Fortwandeling te maken.

Door Jaap Ruizeveld

De eerste fase is een onderzoeksfase met analyses op beleids-, markt- en monumentaal niveau. De tweede fase richt zich op participatie en het organiseren van marktbetrokkenheid. In de vervolgfasen wordt toegewerkt naar een nota van uitgangspunten over denkbare/haalbare (her)bestemmingen en programmering in samenhang met de resterende restauratieopgaven. Gevolgd door het selecteren van een exploitatie/exploitant en afsluitend met het vastleggen van een ontwikkelovereenkomst tussen de gemeente en de exploitant.

De verwachting is dat eind 2021/begin 2022 alle fasen kunnen zijn afgerond. Op dit moment bevindt het herontwikkelingsproces zich in de eerste fase. In de tweede fase volgt de genoemde Fortwandeling, uiteraard met in achtneming van covid-19 regels. "Dit levert hopelijk wensen en gevoelens op die samengevat worden in een verhalenbundel. Gesprekken kunnen overigens ook digitaal worden gevoerd. Aan het einde van deze fase wordt een Raad van Inspiratie opgericht met 3 tot 5 ondernemers (ervaringsdeskundigen en potentiële exploitanten) om het denkkader verder te verbreden en verschillende invulmogelijkheden op tafel te krijgen."

Bestemmingsplan

Het geldende planologisch kader voor het Fort Prins Frederik stamt uit 1991. "Dit kader is verouderd en biedt geen goede basis voor de voorziene cultuurhistorische en recreatieve ontwikkeling. Zo staat het vigerende bestemmingsplan uit 1991 in het gehele gebied kampeermiddelen toe. Gezien het doel de cultuurhistorische waarden en de beleefbaarheid te versterken op de locatie is dit niet meer passend", aldus het college. De gemeenteraad heeft in de afgelopen jaren richtinggevende uitspraken gedaan over de herontwikkeling van het Fort. Belangrijke beslismomenten waren o.a. het vaststellen van het projectplan en het voteren van krediet voor een coulanceregeling, restauratie van de geschutstoren en reconstructie van de oorspronkelijke toegangsbrug. In 2018 kwam er een aanvullend budget voor beheer/onderhoud, voor aankoop van gronden op de vestingwal en op de vestingvoet. Een jaar later zijn uitgangspunten voor de verdere herontwikkeling benoemd.

Een vaststellingsprocedure van het bestemmingsplan moest de afgelopen jaren telkens wachten op de ontwikkelingen rondom het Fort. Met daarbij aandacht voor de belangen van de huidige recreatieve gebruikers. Hun gebruik mag volgens raadsuitspraken worden voortgezet, maar volgens het oude bestemmingsplan is dat illegaal. Om deze spanning op te heffen, wil het college een knip aanbrengen. De richting voor de toekomst staat in een compacte structuurvisie voor het plangebied en de mogelijkheden waar nu of in de voorzienbare toekomst concreet behoefte aan is, komen in het bestemmingsplan. De conceptstructuurvisie wordt op korte termijn voor inspraak vrijgegeven. Daarna wordt deze met eventuele inspraakreacties ter vaststelling aan de raad aangeboden. Door het bestemmingsplan niet te belasten met de nog niet concrete toekomstplannen, hoeven alleen de concrete wensen op haalbaarheid doorgerekend en beoordeeld te worden. Dit betekent dat voor de grondeigenaars in de loop van dit jaar een actueel juridisch kader ontstaat. Het bestemmingsplan is momenteel in voorbereiding en verwacht wordt dat het plan nog dit voorjaar (2021) in ontwerp ter inzage komt.

Voorkeursrecht

In de raadsbrief wijst het college op het voorkeursrecht (2018) op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten dat inmiddels is verlopen maar dat een nuttig instrument was, waardoor de gemeente de mogelijkheid kreeg veel gronden te verwerven en kon voorkomen dat ongewenste transacties met derden plaatsvonden. Permanente bewoning is door handhaving aangepakt, de vestingwal en de oostelijke vestingvoet zijn ontruimd en voor een groot deel in handen van de gemeente. Enkele lege percelen, met name op de vestingwal, wil de gemeente graag nog in handen krijgen. Daarom heeft het college van B. en W. recent (30 maart) besloten op deze percelen een voorkeursrecht te vestigen. Maar dat houdt wel in dat de gemeenteraad dit besluit binnen drie maanden moet bekrachtigen, anders vervalt het. Belanghebbenden zijn over het voorkeursrecht geïnformeerd. Er kunnen nu tegen het ontwerp raadsvoorstel zienswijzen worden ingediend. Is die fase afgerond, dan kan de volksvertegenwoordiging een besluit nemen.