Marsen in Bad-Boll Duitsland.
Marsen in Bad-Boll Duitsland.

De historie van Amicitia in vogelvlucht

Vóór 1921

Het eerste Amicitia is in 1898 opgericht. Het eerste concert vond plaats op een vlot in de haven van Dirksland. Dit omdat de burgemeester geen vergunning wilde geven voor een optreden in het dorp. Na enige jaren is deze voorloper van de huidige muziekvereniging ter ziele gegaan.

Oprichting

Op 1 mei 1921, Dag van de Arbeid, richtten D. Poortvliet, J. Vreeswijk, A. van Putten en J.G. de Bonte Amicitia op. Het eerste concert van dit kwartet, aangevuld met een lid van Tot Nut en Genoegen uit Melissant, trok honderden mensen. De eerste directeur (dirigent) was M. Brooshooft. De vereniging groeide in het eerste jaar met negen leden. Repeteren deden de muzikanten in een oude schuur.

Concoursen

In 1922 deed Amicitia voor het eerst mee aan een concours. Het resultaat: de derde prijs. In 1928 behaalde Amicitia onder leiding van directeur Bergman voor het eerst een eerste prijs. De jaren daarna wist de vereniging dit succes zeven keer te herhalen. Onder leiding van directeur De Bonte behaalde Amicitia in 1932 de hoogste prijs in de Ere-afdeling van Nederland. Tot het begin van de Tweede Wereldoorlog volgden nog meer eerste prijzen. Tijdens de oorlog sneuvelde Amicitia-lid Dimmen Orgers, die naar Duitsland was afgevoerd voor de Arbeitseinsatz.

Vaandel en crisis

In 1923 zorgde de heer Poortvliet ervoor dat Amicitia – uit de opbrengst van een fancy fair – een vaandel kreeg. Mét een foutieve oprichtingsdatum: 1 oktober 1921. De crisisjaren gingen niet aan Amicitia voorbij. Gelukkig ontving de vereniging 25 gulden van de plaatselijke SDAP (nu PvdA), voor het musiceren op de jaarlijkse 1 mei-viering.

Aubade

In 1936 vierde Amicitia het 15-jarig jubileum – kermis op het voetbalterrein en feestavond voor donateurs en zusterverenigingen – en speelde de vereniging een aubade ter gelegenheid van de verloving van prinses Juliana op 8 september. Dat laatste leverde de muzikanten een consumptie en sigaar van de burgemeester op.

Bevrijding en muziektent

Na de bevrijding van Nederland brak ook in Dirksland een spontaan volksfeest uit. Natuurlijk speelde Amicitia daarbij een bepalende rol. Letterlijk en figuurlijk.

In 1946 ontving de jubilerende vereniging (25 jaar Amicitia) een muziektent van de burgerij van Dirksland. Deze kwam te staan achter het voormalige badhuis. De latere mobiele muziektent is nu eigendom van de Oranjevereniging Melissant.

Vernieuwing

Na een wat mindere periode – het was lastig nieuwe leden te krijgen en te behouden – kon de trotse muziekvereniging in 1968, tijdens een mars door Dirksland, de nieuwe uniformen tonen. Een jaar later ontving Amicitia voor het eerst een financiële bijdrage van de gemeente: 500 gulden en nog eens 500 gulden voor het geven van vijf concerten.

Er kwamen in de vroege jaren zeventig ook nieuwe instrumenten én twee nieuwe Amicitia-takken: de drumband en het majorettekorps. Repeteren deed de muziekvereniging vanaf 1970 in de voormalige bewaarschool aan het Achterdorp.

Eckenforde

De uitnodiging om in 1973 deel te nemen aan een internationaal muziekfestival in Eckenforde (bij Kiel) sloeg Amicitia uiteraard niet af. Toppunten waren een optreden in de Stadshalle en een parade door de Kielerstrasse, met duizenden enthousiaste toeschouwers. Drie jaar later verzorgde Amicitia een optreden op de nationale radio.

Acties

De jaren tachtig waren topjaren. Amicitia luisterde de Klein Parijse Dagen op, startte met blokfluitlessen en een boerenkapel, en hield, om de financiën op peil te houden, tal van acties, zoals de verkoop van erwtensoep, het bakken van duizenden oliebollen en het houden van rommelmarkten. Via de inzameling van oud papier – en in de beginjaren lompen en metalen – wist Amicitia ook altijd een mooi centje bij te verdienen.

Eigen gebouw

Een droom van bestuurslid Lodder kwam uit toen Amicitia in 1986 een verenigingsgebouw kon realiseren: een werkkeet uit de boedel van de Deltawerken. Vanaf 4 mei 1995 speelde Amicitia elk jaar tijdens de Dodenherdenking op 4 mei.

Ups en downs

Een hoogtepunt in de eenentwintigste eeuw was de viering van het 90-jarig bestaan in 2011. Jammer is dat het ledenaantal de laatste jaren terugloopt. Toch is er nog meer dan voldoende drive om in vriendschap (Amicitia) te musiceren.

Amicitia in Coronatijd repetitie in de Vic.
Amicitia in de jaren 50/60.
Amicitia van voor 1 mei 1921.
Jaren 70 en 80 met drumband en majoretten.
Optreden in Eckenfjorden.