Op de foto v.l.n.r. Jan Meinster, Willem van de Veer, Irene Drenth, burgemeester Grootenboer en Annelies van den Hoek (Foto: Mirjam Terhoeve).
Op de foto v.l.n.r. Jan Meinster, Willem van de Veer, Irene Drenth, burgemeester Grootenboer en Annelies van den Hoek (Foto: Mirjam Terhoeve).

Eiland is zo goed als 'hartveilig'

DEN BOMMEL - Afgelopen vrijdag ondertekenden burgemeester Ada Grootenboer en Annelies van den Hoek, beheerder van verenigingsgebouw ‘Bij de Bron’ in Den Bommel een bruikleenovereenkomst voor een aan de gevel geplaatste AED in een buitenkast. De handtekening was niet alleen bestemd voor het gebruik van de AED, maar stond ook symbool voor de afsluiting van het project Hartveilig Goeree-Overflakkee. Middels dit project zijn er nu genoeg kasten op het eiland om (bijna) alle bewoners van het eiland binnen zes minuten te helpen bij hartproblemen. Een mooi resultaat. Toch werd er ook een dringende oproep gedaan aan gecertificeerde mensen, om zich te registreren als burgerhulpverlener, want die zijn nog steeds hard nodig.

De ondertekening vond plaats onder toeziend oog van Jan Mijnster, lid van de dorpsraad Den Bommel. De dorpsraad had de laatste hiaten in het dorp aangemeld bij het project en Den Bommel is nu ook 'hartveilig' verklaard. "Er waren al verschillende AED's op het eiland, al dan niet in buitenkasten", vertelt projectleider Willem van der Veer. "De gemeente wilde ze echter overzichtelijk in beeld krijgen. We zijn begonnen met het inventariseren van de bestaande AED's en AED's met buitenkasten. Het exacte aantal was namelijk niet bekend en een deel daarvan hing bovendien op plaatsen die niet dag en nacht bereikbaar waren. Bijvoorbeeld in winkels, bij bedrijven of verenigingen die zelf al AED's hadden geplaatst. De gemeente heeft daarom geld vrijgemaakt en de regie hierin gepakt met als doel een groot aantal van die AED's in buitenkasten te plaatsen en zo de bereikbaarheid ervan te verhogen. Ook waren een aantal AED's, al dan niet met buitenkast, aangeschaft uit burgerinitiatieven. Deze hebben we als het ware geadopteerd, door middel van een bruikleenovereenkomst. Bovendien zijn er dertig extra AED's in buitenkasten opgehangen op locaties, die nog niet gedekt waren wat betreft de zes minuten zone. De gemeente heeft geïnvesteerd in de aanschaf en het plaatsen van de buitenkasten. Het eiland telt nu 70 AED buitenkasten die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Zowel in de dorpen als in de buurtschappen is 95 procent van de bewoners, maximaal zes minuten verwijderd van beschikbare AED apparatuur. Daarnaast heeft de gemeente een onderhoudscontract voor 10 jaar afgesloten met het Flakkeese bedrijf BeCare, wat zelf al eerder dertien AED-kasten had geplaatst in opdracht van de Ladies' Circle Goeree. Het bedrijf is gespecialiseerd in hulpverlening en verkoop en onderhoud van bijbehorende middelen."

Lees verder op pagina 2-3.