Lilian (29) en Jan Peter Stoker (34) met hun kinderen Suze (4) en Simme (bijna 2) op de Kabbelaarsbank in Ouddorp (Foto: Jaap Ruizeveld).
Lilian (29) en Jan Peter Stoker (34) met hun kinderen Suze (4) en Simme (bijna 2) op de Kabbelaarsbank in Ouddorp (Foto: Jaap Ruizeveld).

Landelijke fietstocht met IJM-missie om slavernij wereldwijd te bestrijden

OUDDORP – Op hun 1600 kilometerlange fietstocht door Nederland was er afgelopen weekeind een rustmoment in Ouddorp. Jan Peter (34) en Lilian Stoker (29) uit Utrecht hopen, samen met hun kinderen Suze en Simme, op 5 mei terug te zijn in de Domstad om daar de bevrijding van ons land te herdenken. In welke vorm dat dan ook mogelijk kan zijn in deze coronatijd. Ruim 600 kilometer hebben zij al afgelegd, op hun speciale fietsen met 40 kg bagage waaronder een tent. Er moet dus de komende weken richting Noord- en Oost Nederland nog flink worden doorgetrapt. Een sportieve uitdaging, maar ook wel met een missie, een Freedom Actie.

Door Jaap Ruizeveld

Jan Peter en Lilian Stoker zijn aangesloten bij International Justice Mission (IJM), een organisatie die zich inzet om slavernij wereldwijd uit te roeien. De organisatie heeft een hoofdkantoor in Washington en onder andere een vestiging in Den Haag. Met hun fietstocht helpen zij mee het verhaal over slavernij en mensenhandel te verspreiden en fondsen te werven. Geld dat nodig is om miljoenen mensen (slaven) te kunnen bevrijden. Teams met advocaten, undercovers en maatschappelijk werkers worden hiervoor wereldwijd ingezet. Dit gebeurt vanuit zeventien veldkantoren.

Boodschap van hoop

"Ja, wij hebben een diepe drive om ons in te zetten voor de bestrijding van deze gewelddadige misdaden, het laten werken van kinderen, vrouwen en mannen in steengroeven, mijnen of in bordelen. Het raakt ons als christenen diep. Als volgelingen van Jezus die van mensen houdt, willen wij ook zijn liefde voor de vrije mens uitdragen. Zijn boodschap van hoop", benadrukt Lilian Stoker. Op een bankje bij het gesloten Informatiecentrum van Staatsbosbeheer op de Kabbelaarsbank in Ouddorp vlakbij Port Zélande ontmoet ik de familie Stoker. Voor hen even een rustpunt om op te warmen en een boterham te nuttigen. In de afgelopen weken fietsten zij vanuit Utrecht via Nijmegen, Zuid-Limburg en Zeeland nu naar ons eiland.

Giften

Hun tocht is niet onopgemerkt gebleven. Aan giften mocht al een bedrag van 13.000 euro worden genoteerd. "Dat is nu al meer dan waarop wij durfden hopen en voorzichtig kijk je nu al naar een nieuwe mijlpaal. Er is nog een flinke route te gaan. Overdag fietsen en in de avonduren kiezen wij voor een plekje in onze tent. Bij heel slecht weer was een onderkomen in een trekkershut en een Bed & Breakfast een goede oplossing. Ook hebben we een keer gewoon aangebeld bij een huis en aan de bewoners gevraagd of we er even konden blijven. Dan proef je een hartelijke ontvangst."