Kees van de Water in de boomgaard aan de Altekleinsedijk.
Kees van de Water in de boomgaard aan de Altekleinsedijk. Foto:

25-jarige fruitkwekerij Van de Water aan de slag met nieuw ras rode peren

OOLTGENSPLAAT - Vorige week dinsdag was het tijd voor een feestje bij Fruitkwekerij van de Water aan de Altekleinsedijk. Die dag was het precies 25 jaar geleden dat Kees van de Water samen met een vriend een fruitkwekerij startte in de polder in de buurt van Ooltgensplaat. Een andere bijzonderheid is dat Van de Water ook in deze tijd start met de aanplant van een - voor het eiland - unieke soort peren: Rode Conference.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Fruitkwekerij Van de Water is eigenlijk een voortzetting van het bedrijf dat de opa van Kees ongeveer 90 jaar geleden begon bij IJsselstein in Utrecht. Het bedrijf moest wijken voor woningbouw en Kees, die dit jaar 50 jaar wordt, vond samen met een vriend een plaats om een nieuwe fruitkwekerij te beginnen. Ze kochten een boomgaard aan de Altekleinsedijk bij Ooltgensplaat. De vriend van Kees is ondertussen weer naar elders vertrokken en onder de leiding van Kees is het bedrijf verder uitgebreid tot de huidige 13,5 ha.
In de afgelopen tijd is Van de Water langzamerhand overgestapt van de teelt van appels naar de teelt van peren. “Voor een relatief klein bedrijf zoals het onze, is de teelt van appels niet meer lonend. Dit komt doordat er uit Oost-Europa veel appels voor lage prijzen op de markt komen”. Volgens de fruitkweker geldt dit laatste ook voor de teelt van peren. Voor een kleine ondernemer is het dan zaak om ‘het verschil’ te maken. En dat heeft hij gedaan. Hij begon ongeveer vijf jaar geleden met de teelt van Regal Red. Een ‘vuurrode’ peer. Een opvallende soort tussen de doorgaans groengele perenrassen. Deze keuze is succesvol gebleken want deze grote opvallende rode peren, waarvan er ongeveer drie in een kilo gaan, werden succesvol in de markt gezet.

Red Conference

Het succes van de teelt van deze bijzondere perensoort heeft ertoe geleid dat Van de Water besloot om een ander rode perenras aan te planten. Dat is de Red Conference geworden. Dit soort is bijna hetzelfde als de groene conference alleen is de schil rood. De smaak van deze peer is, evenals de Regal Red, iets zoeter. De fruitteler is op dit moment volop bezig om de Red Conference te planten. De eerste opbrengst wordt aan het eind van de zomer van volgend jaar verwacht. “De opbrengst zal dan ongeveer 5 kilo per boom zijn”.

Van levensbelang

Voor een bedrijf van deze grootte is het heel belangrijk dat men regelmatig nieuwe soorten gaat telen. “Voor ons bedrijf is dat heel belangrijk om te kunnen blijven bestaan”. Daarnaast is het ook in de fruitkwekerswereld zo, dat bij het succes van de teelt van bepaalde rassen er meer bedrijven zijn die daarop inhaken.
De peren worden in één keer geplukt, daardoor is het oogsten minder intensief dan de pluk van appels want doorgaans moeten deze op maat of kleur worden geplukt. Toch beseft, volgens Kees, lang niet iedereen dat fruitkwekers het hele jaar door druk bezig zijn in de boomgaard. In de wintermaanden en het vroege voorjaar wordt er geplant, gesnoeid en later wordt er bij de oogst natuurlijk geplukt. Verder dient men alert te zijn op de weersomstandigheden, zoals vorst en hagel. Tussendoor dient er ook gemaaid te worden en worden er gewasbeschermingsmiddelen toegepast. Bij dit laatste geeft de fruitteler aan dat dit de laatste jaren een stuk verminderd, omdat er veelal gebruik wordt gemaakt van nuttige insecten o.a. oorwormen, roofwantsen, enzvoort.

De mooiste periode van het jaar is voor de meeste fruitkwekers ‘de pluk’ aan het eind van de zomer. “Vroeger kwamen er altijd mensen uit de buurt helpen, maar dat is voorbij omdat er geen belangstelling meer voor is. Toch was dat altijd een gezellige tijd”, herinnert hij zich. De pluk en andere arbeidsintensieve karweien worden nu verricht door seizoenarbeiders.
De peren gaan na de oogst vrijwel direct naar de handel. De peren worden direct aan een handelaar in België geleverd. Vandaar worden ze weer verspreid over Europa.

De familie Van de Water kijkt met spanning naar het resultaat van de Red Conference die nu aangeplant wordt en waarvan de resultaten volgend jaar zichtbaar zullen worden.


De nieuw te planten peer: de Red Conference. (Foto: privécollectie)
De Regal Red die al een aantal jaren geteeld wordt.