Perceel met nertsenfokkerij krijgt andere bestemming

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de besluitvormende fase stelde de gemeenteraad donderdagavond een tweetal bestemmingsplannen vast. Het betrof de Kraaienissedijk 1 in Melissant en de Krammerdijk 5 in Achthuizen.

Door Jaap Ruizeveld

Op het Melissantse perceel is een nertsenfokkerij gevestigd die uiterlijk in 2024 moet zijn beƫindigd, als gevolg van het landelijk verbod op het fokken van nertsen. De eigenaar van de fokkerij heeft daarom naar een andere passende bestemming van het perceel en naar een nieuwe bron van inkomsten gezocht. Die kan worden gevonden in het saneren van 6000 m2 nertsenheds en het bouwen van twee schuren (met elk een oppervlak van 1500 m2) waarin stalling van bijvoorbeeld caravans kan plaatsvinden. In het bestemmingsplan is de mogelijkheid opgenomen om vervolgfuncties voor agrarische bedrijven toe te staan. De stalling wordt gezien als een vervolgfunctie en daar is geen bezwaar tegen. Er komt ook nog een kleine landschappelijke kwaliteitsverbetering, omdat een in 2016 aangebrachte mestzak zal worden verwijderd.

Achthuizen

Met als doelstelling het huidige gebruik in een bestemmingsplan te verankeren, stelde de raad het plan Krammerdijk 5 Achthuizen vast. Het betreft een bestemmingswijziging van de woning van bedrijfswoning bij windturbinepark naar wonen. De woning was door windpark Oostflakkee aangekocht omdat men veronderstelde dat de woning op te korte afstand van de windmolens zou staan. Dit is echter niet het geval. De woning staat op voldoende afstand van de windmolen(s) waardoor er - zoals blijkt uit onderzoek geluidshinder en schaduwhinder van DCMR - sprake is van een verantwoord woon- en leefklimaat. Enkele opmerkingen zijn in het plan opgenomen. Het Waterschap Hollandse Delta heeft aangegeven in te kunnen stemmen met de voorgenomen bestemmingswijziging. De bestemming van genoemd perceel wordt weer teruggebracht naar de bestemming Buitengebied Oostflakkee Wonen-1.