Afbeelding

Boerderijwinkel Van Kempen breidt uit en
biedt ruimte voor dagbesteding Boer&Zus

NIEUWE-TONGE - Al enkele jaren is er op het erf van de familie Van Kempen in Nieuwe-Tonge een zelfbedieningswinkeltje te vinden. De laatste tijd zijn ze druk bezig geweest met de uitbreiding van het aantal producten en het uitbreiden van de ruimte. Vandaag, woensdag 7 april, gaan de deuren van de vernieuwde winkel open. Het mooie is dat de winkel mede gerund gaat worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Door Erwin Guijt

Initiatiefnemers Pieter en Karije van Kempen (Landbouwbedrijf Van Kempen) en Dingena Visser-van Kempen (zorgprofessional) willen een extra maatschappelijke functie creëren op het boerenbedrijf aan de Duivenwaardseweg 7. "We willen een gezellige omgeving creëren, waar iedereen welkom is." De winkel vormt een zinvolle plek voor dagbesteding, wat zal plaatsvinden onder de naam Boer&Zus. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag zullen de mensen in de winkel aanwezig zijn. "Er is een grote diversiteit aan werkzaamheden. Denk daarbij aan het meehelpen in de winkel, het magazijn en in de keuken. Maar ook kunnen ze meehelpen met diverse werkzaamheden op de boerderij."

Kleinschaligheid

"Deze activiteiten maken het mogelijk voor een brede doelgroep om een fijne werkplek te vinden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over mensen met autisme of een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De ervaring leert dat het mengen van verschillende doelgroepen bijdraagt aan de ontwikkeling van mensen. Ze kunnen van elkaar leren en ervaring opdoen. Het doel is om dagelijks een groep van ongeveer vier cliënten een fijne werkplek te bieden. Door deze kleinschaligheid kan de nadruk liggen op persoonlijke aandacht en het opbouwen van een vertrouwensband, en dat alles in een veilige omgeving. Dingena kan als enthousiaste, zelfstandige zorgprofessional met meer dan 22 jaar ervaring de cliënten op een goede manier begeleiden en de werkzaamheden coördineren."

De cliënt staat centraal bij Boer&Zus, er wordt maatwerk geleverd. "Voor de een ligt de nadruk op persoonlijke ontwikkeling (werken aan eigen doelen), bij de ander gaat het veel meer om sociale interactie. Voor iedereen geldt dat het plezierig bezig zijn met activiteiten die aansluiten op de eigen talenten van belang is. Iedereen werkt dus op zijn of haar eigen niveau." In de toekomst zal er ook plaats zijn voor vrijwilligers en stagiaires die het leuk vinden om met mensen te werken. Verder werkt het bedrijf nauw samen met Goed voor Goed en andere zorgorganisaties.

Bakproducten

Het assortiment in de boerderijwinkel waar de cliënten aan de slag gaan, is breed. Naast diverse soorten groenten en fruit, kunnen mensen ook terecht voor streekproducten. Zo is er ook zuivel verkrijgbaar van Kaasboerderij de Westplaat. "Aardappelen, uien, sinaasappels, bloemkool, komkommer, eieren, bananen, tomaten, paprika’s, vruchtensappen… noem maar op. We hopen in de toekomst het assortiment nog verder uit te breiden, bijvoorbeeld met bakproducten." De openingstijden zijn te vinden op de Facebookpagina van Mts Van Kempen. Buiten de openingstijden is er zelfbediening voor een klein assortiment, zoals dat al enkele jaren het geval is. Bij interesse voor de dagbesteding, kan er contact worden opgenomen met Dingena Visser-van Kempen, op het telefoonnummer 06-29448042.