Hoge ambities en inzet gemeente bij participatie Klimaat Krachtig GO

GOEREE-OVERFLAKKEE - De ambities van het dagelijks bestuur van de gemeente Goeree-Overflakkee om burgers te betrekken bij allerlei projecten, worden flink aangezet. Dat staat opvallend geformuleerd in het voorstel donderdagavond aan de raad om kaders vast te stellen voor het participatietraject Klimaat Krachtig GO. Bij toetsing aan de Eilandvisie, strategisch kernthema Innovatie, wordt zelfs gesteld: "De wijze van participeren is vernieuwend. Nooit eerder (de gemeente bestaat overigens pas sinds 2013) heeft op deze schaal een participatietraject plaatsgevonden met deze impact."

Door Jaap Ruizeveld

Gekozen is om de participatieopgaven van de Regionale Energie Strategie, de Transvisie Warmte en de Regionale Adaptatie te combineren. Dit om enerzijds het gesprek met bewoners en ondernemers en externe betrokkenen overzichtelijker te maken en anderzijds ook om de organisatiedruk van de eigen organisatie te spreiden. In het najaar van 2019 gaf de raad aan samenwerking met inwoners boven andere vormen van participatie te verkiezen en die lijn heeft het college gevolgd. De politieke fracties zullen zich vermoedelijk daarom gemakkelijk achter het voorstel scharen om de kaders Klimaat Krachtig GO vast te stellen.

Het streven is om over een periode van een jaar samen met inwoners en ondernemers van de kernen Ooltgensplaat, Oude-Tonge, Sommelsdijk en Stellendam de participatieaanpak te beginnen en een klimaatplan van het dorp op te stellen. In Stad aan ’t Haringvliet loopt al een traject rondom het aardgasvrij maken van de kern en de mogelijke toepassing van waterstof voor het verwarmen van panden in de komende jaren. Elke samenwerking vraagt om duidelijke afspraken over de samenwerking. Afspraken zoals waar gaan we het over hebben, wie is verantwoordelijk voor wat, wat is onbespreekbaar en wanneer is het resultaat goed genoeg, zijn bepalend voor het verloop van de samenwerking. Niet alles kan worden ingekaderd. Zo zijn er harde kaders die vanuit de Rijksoverheid zijn opgesteld, waar noch de inwoners noch de gemeente invloed op kunnen uitoefenen. Die kaders kunnen niet worden aangepast.

Klimaatverhaal

Aandachtspunten die in het proces richting geven, de rol van deelnemende partijen en de basis die gelegd dient te worden om met draagvlak het plan voor vaststelling te kunnen aandragen voor besluitvorming zijn juist inhoudelijk te scheppen kaders. "Het is niet het doel om met deze kaders de invloed van de inwoners te beperken, eerder om deze te sturen naar de onderwerpen waarop de gemeente ruimte ziet voor samenwerking. Uiteindelijk kan hierdoor een beter gezamenlijk proces doorlopen worden voor de totstandkoming van het Klimaatverhaal van het dorp en het Klimaatverhaal van het eiland", aldus de gemeente.