Het terrein waarop zich de staalslakken bevinden.
Het terrein waarop zich de staalslakken bevinden. Foto:

VKGO en dorpsraad in verzet tegen plan bioboardfabriek

GOEREE-OVERFLAKKEE - De fractie van Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO) en de dorpsraad van Oude-Tonge zijn in het verweer gekomen tegen de plannen om een bioboardfabriek te bouwen. Een collegevoorstel aan de raad om in te stemmen met een ontwerpverklaring van geen bedenkingen bij de bouwplannen van Comgoed bv op het door dit bedrijf aangekochte stuk grond van ruim 8 hectare op het bedrijventerrein Oostflakkee, staat donderdagavond op de agenda.

Comgoed bv handelt in compost en meststoffen, o.a. voor biomassa, en wil een nieuwe activiteit toevoegen met de fabricage van bioboard. Daarvoor is een omgevingsvergunning aangevraagd bij de provincie Zuid-Holland (bevoegd gezag). Dat is nodig omdat er stikstofdeposities vrijkomen in het productieproces en ook omdat er extra verkeersbewegingen zullen ontstaan. En voor wat betreft die verkeersontwikkelingen en de omvang en bouwhoogte van complexen, waaronder de bioboardfabriek, trekt de raadsfractie VKGO, zo blijkt uit de inhoud van een artikel op de website van de fractie, al voorafgaand aan het debat aan de bel.

VKGO stelt: "Los van de reeds gestorte staalslakken op dit terrein, is men voornemens om op deze slakken een fabriek te bouwen met compostering, hetgeen niet past binnen het bestemmingsplan. Het voorstel is dan ook aan de gemeenteraad om van het bestemmingsplan af te wijken." De afwijkingen zijn naar de mening van Vitale Kernen aanzienlijk. "Een veel groter terrein dan de toegestane 20.000 m2, aanzienlijk hoger dan de maximale bouwhoogte van 10 meter en - niet het meest geringste - de milieucategorie moet worden opgerekt van 3.2 naar 5.1, met de daarbij horende overlast van geur. De verwachting is dat er gemiddeld 170 verkeersbewegingen meer per dag zullen zijn door de aan- en afvoer van producten met vrachtwagens. Vitale Kernen is voorstander om ondernemers de ruimte te geven. De slager vroeg vroeger ook of het een onsje meer mocht zijn. Maar Vitale Kernen verwacht dat dit 'onsje meer' effect heeft op de leefomgeving van de inwoners van Oude-Tonge, die al een deuk heeft opgelopen door de vele windmolens in hun directe omgeving", aldus de VKGO-publicatie op haar website.

Petitie

Onder de bevolking in Oude-Tonge is ook onrust ontstaan over de mogelijke komst van de bioboardfabriek. De bewoners vrezen stankoverlast, horizonvervuiling door de schoorstenen van 22 meter hoog en de toename van vrachtverkeer. De dorpsraad is in verzet gekomen en is een petitie gestart. De tekst van de petitie luidt: "De gemeente wil donderdag een verklaring van geen bezwaar afgeven voor de bouw van een bioboardfabriek. Dit betekent stankoverlast, horizonvervuiling en een enorme toename van vrachtverkeer aan de rand van ons dorp. Willen wij dit? Teken de petitie als ook u vindt dat een fabriek hier niet past en dat de gemeente moet afzien van de vergunning. Dat er gehandeld wordt in het belang van de burgers. Doe dit voor donderdagochtend 9.00 uur." Dinsdagochtend waren er al meer dan 550 handtekeningen binnen.