Afbeelding

Veel belangstelling voor tweede online BierFestival

OUDDORP - Afgelopen zaterdag werd het tweede Online BierFestival gehouden, georganiseerd door Stichting Gist. Het werd een succesvol event met slechts enkele kleine geluidsproblemen, maar die konden snel worden opgelost. Dit keer telde het evenement liefst 75 deelnemers, 24 bierliefhebbers meer dan de eerste editie in 2020.

Door Jaap Ruizeveld

Onder deskundige leiding van biersommelier Ingmar Adam kregen de deelnemers uitleg over het soort bier dat zij op dat moment konden drinken. Ook werd aangegeven hoe men het 'nitro-bier' (stikstof in plaats van koolzuur) van Dutch Bargain in moet schenken. Een handeling die beduidend anders gaat dan bij een 'gewoon' biertje. Ingmar Adam verzorgde de inleiding. Daarna was het woord aan de brouwers. Bier van brouwerij Ouwetoeter uit Oudenhoorn, een kleine en nog niet zo bekende brouwerij, kreeg snel de bierliefhebbers achter zich geschaard. Het verhaal achter de Bad Ass Schwarz van eilandelijk Solaes boeide, zo gaven de deelnemers aan en dat gold ook voor brouwerij Berghoeve die uitleg gaf over brouwen met bloesem. Brouwhoeve gaf aan hoe zij de Spanjaarden aan de dubbels en de stouts krijgen. De avond werd afgesloten met Bird Brewery, een brouwerij die veel doet om hun CO2-voetstap te verkleinen en veel aandacht heeft voor het klimaat.

Smaken verschillen

Dat smaken verschillen bleek - zo vertelden de organisatoren - uit de chat tijdens de avond. Men ging onderling met deelnemers en brouwers in aantrekkelijke discussies over de bieren. Ook was er in deze online sessie ruimte voor humor. Er kwamen bij Bird Brewery mooie suggesties binnen voor biernamen. Stichting Gist geeft aan blij te zijn met dit tweede online gebeuren en is dankbaar voor support van lokale Keurslagerij Floresteijn hierbij. Ondanks de beperkte mogelijkheden in deze covid-tijd was het event zeker een stimulans om zich alweer te richten op een volgend festival, dan hopend op een live-presentatie in Ouddorp.