Staalslakken Oude-Tonge in tv-programma De vuilnisman

Raadslid Johan de Vos van VKGO liet programmamaker Teun van de Keuken zien waar de staalslakken liggen opgeslagen. Op een industrieterrein, met een paar lagen plastic eroverheen. “Dit wordt een bouwplaats, maar het is tot nu toe een stortplaats”, aldus De Vos. “Oude-Tonge is het afvoerputje van Rockanje en Hellevoetsluis.” Daarmee doelde De Vos op het feit dat de staalslakken eerst werden gebruikt om een weg aan te leggen op Voorne-Putten. Nadat omwonenden en dieren gezondheidsklachten en zelfs brandwonden kregen, werden de staalslakken verplaatst naar Oude-Tonge. Bij een meting van het oppervlaktewater bij het industrieterrein in Oude-Tonge waar de staalslakken nu liggen opgeslagen, werd volgens De Vos een pH-waarde van 12 gemeten. “De pH-waarde van gootsteenontstopper is 13, dus dat is heel agressief”, aldus De Vos. “Zoals het nu opgeslagen ligt, vind ik het niet verantwoord."

Staalslakken zijn een afvalproduct dat overblijft bij de staalproductie, die onder meer worden gebruikt om wegen te verstevigen. De problemen ontstaan als de staalslakken in aanraking komen met water. Door de chemische reactie ontstaat gebluste kalk en dat is door de hoge pH-waarde zeer slecht voor natuur en milieu. Ook kunnen er zware metalen vrijkomen. Probleem is dat staalslakken nu worden betiteld als grondstof, waardoor opeens geen vergunning meer nodig is om het te gebruiken. En de voorwaarden waaronder staalslakken moeten worden gebruikt, worden regelmatig met voeten getreden. Dat blijkt uit het verdere verloop van het programma, terug te kijken via www.gids.tv.

Eind vorig jaar werd bekend dat het Openbaar Ministerie een onderzoek is gestart naar het verwerken van staalslakken die zijn gebruikt bij de aanleg van de N215.