Column: Denk aan de drie R’en in de natuur

De lente is afgelopen weekend officieel van start gegaan. Of het zo ‘officieel’ gaat, dat denk ik niet. Kijk thuis maar eens in je tuin. De vogels zijn al langer hun territorium aan het bezingen. Ook mijn buren de ‘buizerds’ zijn weer gesignaleerd en zijn druk met het vernieuwen van hun oude nest.

Zelf kun je de natuur ook een handje helpen. Bijvoorbeeld door een vogelhuisje op te hangen in je eigen tuin of balkon. Steeds meer dieren komen in de verdrukking of verdwijnen zelfs helemaal uit ons land. Buiten natuurgebieden is het voor dieren moeilijk om te overleven. Zij hebben vooral nu, tijdens het broedseizoen, behoefte aan een plek om hun nest te bouwen, te schuilen en genoeg voedsel te vinden. Rust dus.

Die rust creëren wij ook in de natuurgebieden. Met tijdelijke afsluitingen en bordjes laten we je als bezoeker weten waar je wel en niet kan komen in een gebied. Blijf op de paden, laat geen afval achter én -heel belangrijk- houd je hond aan de lijn wanneer deze mee mag. Dit is zowel voor de vogels maar ook voor reeën van belang. Komt een hond te dichtbij, dan vlucht het wild weg. In deze haast kunnen ze zich letterlijk dood lopen. Ze worden soms ook echt gegrepen of steken in blinde paniek de weg over. Zelfs het geurspoor van een hond is al verstorend voor de dieren in de natuur. En dat is, vooral nu in de lente, een probleem. Vogels die op de grond broeden, verlaten hun nest en laten hun eieren achter. Reekalfjes worden door hun moeder achtergelaten, doordat zij de omgeving van de ligplek niet meer vertrouwt. Reinheid dus.

Voor ons boswachters betekent het broedseizoen .. zorgen dat de natuur ook haar welverdiende rust krijgt. Planten krijgen de mogelijkheid om te groeien en dieren kunnen zich voorbereiden op hun kroost. In de weken voor het broedseizoen zetten wij delen die extra rust vragen af. Bijvoorbeeld een gedeelte in de Kwade Hoek. Dit deel is belangrijk voor kustbroedvogels zoals de strandplevier en bontbekplevier. De naam zegt het eigenlijk al, maar de strandplevier bouwt zijn nest het liefst op vrij kaal terrein zoals het strand. Door de toegenomen recreatiedruk, maar ook door de kustafslag is deze kustbroedvogel onder druk komen te staan. Vandaar dat wij ieder jaar voor het broedseizoen extra maatregelen treffen om de kraamkamer voor deze vogel gereed te maken en te behouden. Regelmaat dus.

Kortom, wees je ervan bewust dat je het hele voorjaar te gast bent in het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. En zoals mij altijd verteld werd bij het consultatiebureau als kersverse moeder: daarbij zijn de drie R’en het allerbelangrijkst!

Chantal van Burg