(Foto: Shutterstock).
(Foto: Shutterstock).

Nieuw onderzoek Rekenkamer over toegang tot Jeugdzorg

GOEREE-OVERFLAKKEE - Na recente presentaties in de gemeenteraad van Rekenkamer-onderzoeken naar het functioneren van dienstverlening, handhaving en openbare orde op Goeree-Overflakkee is alweer een volgend onderzoek aangekondigd en opgezet. De Rekenkamer richt zich nu op de toegang tot Jeugdzorg. Doel is om voor de volksvertegenwoordigers een helder beeld te schetsen van het functioneren van de jeugdhulp op het eiland. Sinds de decentralisatie van de rijkstaken moeten gemeenten zich richten op de transformatie van de jeugdhulp. Het is de planning om nog voor het zomerreces, in de maand juni of juli, de informatie te kunnen aanreiken en vervolgens de rapportage te bespreken.

Door Jaap Ruizeveld

Het onderzoeksteam voert in overleg met directeur Herman Sietsma in de Rekenkamerfunctie en Sabine van Zuydam als projectleider het project uit. Bas Verkooijen is ambtelijk secretaris. De gemeente heeft een regierol in het tot stand brengen van de integrale en samenhangende jeugdhulp. Het is een complex onderwerp waarbij het functioneren afhankelijk is van het samenspel tussen organisaties. De meeste gemeenten hebben gekozen voor inzet met wijkteams en professionals. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft het team Jeugd en Gezin.

Breed scala

Naast de wijkteams kunnen gezinnen en jongeren ook via scholen of medische specialisten toegang krijgen tot jeugdhulp. De eilandgemeente organiseert de specialistische jeugdzorg in regionaal verband binnen de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond. Het onderzoek van de Rekenkamer richt zich op de jeugdhulp die in het kader van de Jeugdwet wordt geboden. Met de invoering van deze wet in 2015 vallen hieronder een breed scala van aspecten zoals jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ggz- en verslavingszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, thuisbegeleiding, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg. In het onderzoek wordt gekeken naar de belangrijkste richtinggevende documenten over de Jeugdzorg van de gemeente Goeree-Overflakkee zoals het gesloten coalitieakkoord, de programmabegrotingen, het beleidsplan en onder andere de Jeugdhulpbeleidsnota Preventie en Vroegsignalering. In interviews met de portefeuillehouder en beleidsfunctionarissen wordt besproken welke mogelijkheden er zijn om op regionale afspraken en resultaten te kunnen sturen of bij te sturen.